Lek (kapsula) protiv gojaznosti

Gojaznost predstavlja hroničnu bolest, koja se definiše kao porast telesne težine na račun povećanja sadržaja masti u organizmu.
Najbolji parametar za procenu uhranjenosti je indeks mase tela, koji predstavlja odnos telesne težine (mase) u kilogramima  i visine u metrima na kvadrat (m2). Ukoliko je ovaj indeks veći o 25 govori se o prekomernoj telesnoj masi, a ukoliko je veći od 30, o gojaznosti. Gojaznost predstavlja značajan faktor rizika za nastanak koronarne bolesti srca, dijabetesa, nekih malignih i drugih bolesti.
Posebno značajan faktor rizika predstavlja centralni (abdominalni) tip gojaznosti, koja se definiše kao obim struka veći od 88 cm u žena i 102 cm u muškaraca. Učestalost gojaznosti u svetu stalno raste, tako da se govori o epidemiji gojaznosti. Uporedo sa porastom broja gojaznih raste i učestalost pratećih bolesti, među kojima se po svom značaju izdvajaju kardiovaskularne bolesti i dijabetes. 

Etiologija

Gojaznost je hronična bolest kompleksne etiologije i posledica je genetskih faktora i faktora spoljašnje sredine, ali ima i podataka da masti u ishrani predstavljaju značajan dodatni faktor. Dijeta sa puno masti ima nepovoljan efekat na lipidni profil i doprinosi insulinskoj rezistenciji. Kratkotrajni gubitak težine se postiže relativno lako, ali je održavanje gubitka težine u dužem vremenskom periodu znatno teže postići. 


Gojaznost je glavni faktor rizika za Koronarnu bolest.
 
Postoje jasni podaci da se rizik gojaznih osoba i osoba sa viškom težine može smanjiti promenom načina života (life style) i smanjenjem faktora rizika. Umeren gubitak telesne težine od 5-10% je udružen sa klinički značajnim poboljšanjem kardiovaskularnih faktora rizika koji su udruženi sa gojaznošću, uključujući lipide plazme, glukoznu toleranciju i krvni pritisak. Gubitak težine je zato primarni cilj u prevenciji gojaznih i pojačano uhranjenih osoba. 

Konvencionalne metode za smanjenje telesne težine uključuju dijetnu i bihevioralnu terapiju. Mada se kratkotrajni gubitak u težini može postići modifikovanom dijetom vrlo mali broj pacijenata je u stanju da održi gubitak težine i poboljša kardiovaskularne faktore rizika samo promenom načina života. Zato postoji potreba za efikasnom farmakoterapijom koja će delovati na multifaktorijalne kardiovaskularne faktore rizika. 

Lečenje gojaznosti

Lečenje gojaznosti i drugih faktora rizika za kardio-vaskularnih bolesti je od velikog medicinskog, društvenog, ali i ekonomskog značaja. U lečenju gojaznosti na prvom mestu je promena načina života, odnosno umerena redukciona (sa redukcijom 500-800 Kcal dnevno) dijeta sa manje masti u ishrani, i povećanje fizičke aktivnosti.Ukoliko se dijetom i fizičkom aktivnošću ne može p ostići smanjenje telesne težine mogu se primeniti lekovi. Različiti lekovi se primenjuju u lečenju gojaznosti  od pre 50 godina, ali je velika većina ovih lekova zbog brojnih neželjenih efekata izasla iz upotrebe. 

Xenical (orlistat)  inšibiše aktivnost gastrointestinalne lipaze smanjenjem apsorpcije masti za 30%. Dugotrajne kliničke studije sa Xenicalom su uključile na hiljade bolesnika.

Terapija sa Xenicalom u kombinaciji sa blago hipokalorijskom dijetom dovodi do značajnog poboljšanja kardiovaskularnih rizika u gojaznih osoba. U kliničkim studijama pacijenti tretirani Xenicalom postižu značajno veći gubitak u težini od onih koji su samo na dijeti.  Xenical ima i dodatni direktni efekat na sniženje holesterola koji je nezavisan od redukcije težine.

Lekovi za lečenje gojaznosti (orlistat), posebno u osoba sa dodatnim rizicima (dijabetes) nalaze
se na pozitivnoj listi u mnogim zemljama sveta. Orlistat (Xenical®) je efikasan i bezbedan lek za lečenje gojaznosti. Orlistat deluje lokalno, u crevima, inhibišući  enzim gastrointestinalnu lipazu, čime se oko 30% dijetnih masti, neresorbavano eliminiše iz organizma. Brojne, dugotrajne, multicentrične, duplo slepe studije su pokazale da orlistat dovodi do značajnog gubitka telesne težine, pri čemu ima povoljan uticaj i na druge faktore rizika za srčane bolesti. 

Ranije studije, na manjem broju ispitanika, su ukazivale da orlistat davan gojaznim osobama, pored redukcije telesne težine, dovodi i do smanjenja LDL holesterola.  Studije ukazuju da je umereni gubitak telesne težine od 5-10% udružen sa smanjenjem faktora rizika, koji je iznad očekivanog prema stepenu smanjenja telesne težine. Dolazi do pada triglicerida i apolipoproteina B bez obzira kakav je gubitak težine postignut. U toku gubitka težine HDL holesterol opada, ali kada se telesna težina stabilizuje raste, i dovodi do značajnog smanjenja holesterol/HDL holesterol odnosa.  

Xenical efikasno smanjuje holesterol. Drugi metabolički faktori rizika koji su poboljšani su trigliceridi koji padaju, kao i apo-B i HDL holesterol koji raste, proporcionalno stepenu gubitka težine i smanjenja abdominalne masti. Insulinska senzitivnost se poboljšava, a krvni pritisak pada.  

Dugotrajni tretman Xenicalom se dobro podnosi, minimalni broj pacijenata prekida terapiju zbog očekivanih prolaznih gastrointestinalnih neželjenih reakcija uzrokovanih delimičnom inhibicijom absorpcije masti. Farmakološki efekti Xenicala mogu ohrabriti pacijente da sarađuju u dugotrajnoj redukciji masti u ishrani. Način dejstva Xenicala za razliku od lekova protiv gojaznosti sa centralnim dejstvom garantuje bezbenost što se tiče neželjenih kardiovaskularnih događaja. 

Zaključak

Gojaznost, posebno centralna, sama po sebi,  predstavlja značajan faktor rizika za kardiovaskularnu bolest, ali zbog udruženosti sa drugim faktorima rizika, kao što su poremećaji lipida, hipertenzija, hiperglikemija (intolerancija glikoze i dijabetes) rizik se značajno povećava.  Xenical (orlistat) predstavlja efikasan i bezbedan lek za lečenje gojaznosti, koji dovodi do klinički značajne redukcije telesne težine, ali i svih drugih  udruženih faktora rizika za kardiovaskularnu bolest.  

Xenical (orlistat)  se može preporučiti kao lek izbora  u terapiji gojaznosti, a najbolji efekat se postiže uz odgovarajuću dijetu i fizičku aktivnost koja prati terapiju (Xeni-line program).

Podeli tekst:

Prof. dr Slobodan Antić je specijalista interne medicine i endokrinolog iz Niša.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. 28.03.2024

  Exellent


 2. Zaklina 26.03.2024

  Imam probleme sa kilažom, nikako da smršam. Ne mogu da uključim fizičku aktivnost zbog aritmije, osim što svakog dana šetam pola sata. Jedem tri obroka, ne jedem slatkiše. U porodici svi su bili sa viskom kilažom. Imam 69. godina. Nemam povišen pritisak ili holesterol, holesterol mi je na granici. Da li mogu dobiti neku terapiju pod hitno jer osećam da mi kilogrami na istoj ishrani rastu? Pozdrav i unapred hvala. Moja visina je 160 cm a trenutna kilaža je 94 kg.


 3. Jelena 30.01.2024

  Lijek je odličan, meni je propisan za smanjenje holesterola, imam dijabetes tip 2, kao i problem sa probavom. Sve je regulisano sa Xsenikalom, kao i gojaznost.


 4. Blondi 14.01.2024

  Pa kad su bili "pametni" i nisu produžili ugovor sa proizvođačem i sad ga nema. Naravno Samo u Srbiji, u normalnim zemljama ima, a usput i zabranili internet prodaju! 🙄🙄🙄🙄🙄


 5. Biljana 05.10.2022

  Da li se lek Xenikal može uzimati bez konsultacije sa lekarom, i postoji li neki noviji i efikasniji lek


 6. Anita 04.03.2021

  Imam Hasimoto sindrom i pijem eutirox. Da li mogu da koristim Xenical? Nisam gojazna,ali imam prekomernu tezinu.


 7. Spomenka 01.06.2020

  Radim kao kuvar i za šest meseci sam se ugojila 25 kg jer nemam redovnu ishranu, pošto radim u tri smene. Volela bih da se vratim na moju kilažu od 60kg. Koliko košta lek i da li će biti delotvoram pošto se i voda lepi za mene. Hvala


 8. Daliborka 05.11.2015

  Koliko kosta lek?


 9. vesna radoicic 01.02.2014

  Visina169, tezina86. Koliko treba da smrsam


 10. Allomanny 17.04.2011

  Dobar start


 11. snezana dmitrovic 11.01.2011

  Ostavila sam cigare vec 4 godine i sa 75 kg ugojila sam se tacno 20. Kg sad imam 95. Probala sam sve i svasta ali nista kod mene kg seslabo skidaju. Imam 53 god. U klimaksu sam imala sam porodicnu tragediju izcubila sina koji je u 21 god poginuo u saobracnoj nesreci tacno 10. Godinapijem vazatal za pritisak bromazepam dva puta dnevno ujutru i uvece od 3mg. , propranol za puls i to 2 puta dnevno po 20mg. Ksalol o, 5mg isto dva puta dnevno. Istina krecem se po kuci idem 4 puta u toku meseca da prosetam napravim 6 km pa onda pauza. Kako ja da smrsam sta da jedem. Bila sam kod naswg nutricioniste ja se ugojila 5 kg. Molim vas za pomoc.


 12. mica 25.09.2009

  Da li je ovaj lek cudotvorna koliko je hvale i da li se zaista smrsa od nje. Kapsula se zove xenical. Ima li neko iskustva sa ovim lekom?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde