Banka matičnih ćelija do 2010. godine

Prva banka matičnih ćelija u Srbiji trebalo bi da bude otvorena do 2010. godine. Kako matične ćelije iz pupčane vrpce novorođenčeta mogu da leče ili suzbiju mnoge bolesti, Ministarstvo zdravlja donelo je instrukcije o uzimanju i transportu krvi iz pupčanika, te će sva porodilišta u Srbiji, na zahtev roditelja, biti obavezna da uzmu krv iz pupčanika i omoguće njeno čuvanje, za sada, u inostranstvu.

Ministarstvo propisuje metode i uslove uzimanja i čuvanja matične ćelije iz posteljice ili pupčanik novorođenčeta.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra da bi lekari svakoj trudnici trebalo da objasne značaj čuvanja tih dragocenih ćelija jer se, u slućaju potrebe, mogu upotrebiti za lečenje i deteta i članova porodice.

Pionir u razvoju regenerativne medicine Kolin Mekgakin, pre dve godine uspeo je da od matične ćelije iz krvi pupčanika, stvori trodimenzionalnu mini jetru. Od tada su stvorena tkiva mnogih organa, a koriste se za testiranje lekova.

Iz matičnih ćelija tokom razvoja nastaju sve vrste ćelija, na primer srčanog mišića, rožnjače oka, krvnih sudova, a u kasnijoj fazi života one obnavljaju oštećena tkiva.

Ćelije uzete iz pupčanika neposredno po rođenju deteta, dok se ne formira nacionalna banka, mogu da se čuvaju samo u inostranstvu i to o trošku roditelja. U Belgiji i Holandiji, matične ćelije se čuvaju u posebnim uslovima, na minus 196 stepeni Celzijusa.

Matične ćelije se za sada primenjuju u lečenju 75 različitih bolesti

Između ostalog, leikemije, ciroze jetre, bolesti centralnog nervnog sistema, dijabetesa. Mogućnost stvaranja organa kao što je jetra, bubreg ili srce, predstavljaju i najveći izazov regenerativne medicine koja se, s pravom, smatra medicinom budućnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Zeljka Pantovic 18.10.2009

    Ovo je fantasticno! Imam cerku 23god. I sina koji ima diabetes tip 1. 20 mu je god., dobro regulisan. Ja imam 45god. Da li mogu da se te celije ( maticne) uzete od cerke iskoriste za mog sina?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde