Ukrotite stres

Hroničan stres pogoršava kratkoročno pamćenje i negativno utiče na vaše samopouzdanje pred važne događaje.

Pitanje: Imam 23 godine i apsolvent sam ekonomije. Odličan sam student, ali u poslednje vreme primećujem da gubim koncentraciju prilikom učenja što me sprečava da postignem rezultate kao pre. Često ne spavam noćima pred ispite, imam glavobolje, pojačano se znojim i patim od mučnina. Uvek mislim kako nisam dovoljno spremna i događa mi se da se potpuno blokiram na nekim težim ispitima. Kako da rešim ovaj problem?
 

Vaši simptomi vrlo jasno upućuju na hroničan stres koji je u vašem slučaju uzrokovan strahom od neuspeha. Za razliku od akutnog stresa koji u određenoj meri može čak biti i koristan, hronični stres izaziva brojne psihofizičke tegobe. U rešavanju vašeg problema možete da birate između dve mogućnosti:
Izbor A:
Kako biste povratili koncentraciju i uspešnost, pokušajte da se što bolje pripremite za učenje. Napravite detaljan plan učenja i svakom delu gradiva posvetite unapred određeno vreme kako ne biste bili u panici pred sam ispit. Isto tako, za vreme učenja nemojte da zanemarujete stvari koje vas vesele i opuštaju kao što su druženja sa prijateljima i neki vid fizičke aktivnosti. Potrudite se da samu noć pred ispit dobro odspavate, a pred sam ispit probajte da se opustite. U slučaju da i dalje osećate uznemirenost, uzmite neki prirodni lek za smirenje kao što je Persen koji smanjuje predispitnu nervozu i povećava sposobnost koncentracije.
Izbor B:
U potrazi za što bržim rešenjem, počinjete da uzimate neki od sintetičkih lekova za smirenje. Iako imate osećaj da vam se raspoloženje i koncentracija popravlja, zbog prirode takvih lekova postajete sve pasivniji u stvarnom suočavanju sa problemom učenja. Kako ovi lekovi vrlo brzo vode ka zavisnosti i vi počinjete da ih koristite svaki put kad učite. Time možda rešavate svoje tegobe, ali samo kratkoročno.

Odlučite se za jedno od navedenih rešenja, izbor je na vama.

Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo! O indikacijama, riziku i neželjenim efektima posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Persen je prirodan lek za smirenje koji vam pomaže da otklonite stres u svakodnevnom životu.
  • efikasno poboljšava koncentraciju i sposobnost za rad
  • smanjuje nervozu i nemir
  • ublažava napetost
  • ne izaziva zavisnost
  • pomaže kod nesanice

Zdrava odluka

Doziranje: 1-2 Persen F kapsule, 1-2 puta dnevno; 2-3 Persen dražeje 2-3 puta dnevno

Podeli tekst:

Autor Dr Aleksandar Misojčić

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. duska 28.09.2009

    Hronican stres je neodvojiv pojam od pojma studirati. To je moje misljenje. I ja prolazim kroz sve to, doduse, u malkice blazoj formi, valjda jer mi je 25 i apsolvent sam. Ranije bi se i ja tako nervirala 10 dana pred ispit, nisam izlazila iz kuce, izbegavala druzenje jer sam mislila da ce mi to oduzeti dragoceno vreme da naučim jos par pitanja. A onda, mozda zvuci smesno, razgovor same sa sobom pomaze. Opusti se, opusti se i opusti se. Sada sam opustena, imam vecu volju za učenjem, jer sam se organizovala. Skoro sasvim. Mada, moram priznati da mi se znoje dlanovi i srce lupa na dan ispita. I dragi moji studenti, ne morate sve ovo ni čitati, ali znajte da sve to radite samo za svoje dobro, kad zavrsite smejace te se sebi na sta potrosite zivce, i zato polako, čuvajte zdravlje, ipak je to najvaznije.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde