Snovi pod anestezijom

Snovi doživljeni za vreme operacije mogu da uznemire pacijente, a neki od njih pomišljaju da su oni znak da anestezija nije bila adekvatna. Snovi za vreme anestezije, koje prijavljuju mnogi pacijenti koji su prošli hiruršku intervenciju, ne znače da anestezija nije bila dobra, odnosno da je njeno desjtvo počelo da slabi pre vremena, tvrde australijski stručnjaci iz Melburnske kraljevske bolnice.

Australijski tim je proučio 300 pacijenata na kojima je obavljena hirurška intervencija koja zahteva opštu anesteziju. Dubina anestezije tokom intervencije merena je pomoću takozvanog bispektralnog indeksa. Posle intervencije pacijentima je postavljeno pitanje da li su sanjali za vreme operacije, na šta je pozitivno odgovorilo 22 odsto njih. 
 
Između tih pacijenata i onih koji nisu sanjali tokom operacije nije konsatatovana nikakva značajnija razlika u prosečnoj vrednosti bispektralnog indeksa. 
 
Konstatovano je da snove za vreme operacije češće prijavljuju mlađi ljudi, muškarci češće nego žene, kao i oni koji inače više pamte snove. Osim toga, utvrđeno je da anestetik propofol češće izaziva snove za vreme operacije od drugih opijata. Oni koji su sanjali tokom operacije u principu su brže otvarali oči posle intervencije. 
 
Snovi doživljeni tokom anestezije bili su slični onima koji se sanjaju tokom običnog spavanja, uglavnom su bili prijatni i nisu bili u vezi s operacijom, napominju australijski istraživači. 
 
Njihov zaključak je da snovi tokom anestezije nastupaju u fazi kad desjtvo anestetika polako počinje da slabi, a organizam je u ranoj fazi buđenja, ali je još u stanju sna. Poruka je da pacijenti ne bi trebalo da brinu zbog eventualnih snova koji mogu da se jave tokom hirurške intervencije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde