Bolesti pluća povećevaju rizik od nastanka mentalnih problema

Tom prilikom obavljena su i meranja plućnih funkcija i neki ispitanici su dobili preliminarne dijagnoze restriktivnih ili opstruktivnih plućnih bolesti. Istovremeno je proveravano i mentalno zdravlje ispitanika, izveštava Rojters. 
 
Restriktivne bolesti pluća su one koje karakteriše smanjena količina izdahnutog vazduha. Tu spadaju astma, emfizem i bronhitis. Kod opstruktivnih plućnih bolesti se regustruje smanjenje ukupne količine kiseonika koje su pluća u stanju da zadrže, što je posledica ili gubitka elastičnosti pluća ili problema u širenju grudnog koša prilikom udisanja. 
 
U poređenju sa ispitanicima kod kojih je ustanovljeno normalno funkcionisanje pluća, ispitanici kod kojih su konstatovane restriktivne ili opstruktivne plućne bolesti su znatno češće imali i mentalne zdravstvene probleme. 
 
Pri tom su oni s opstruktivnim poremećajem uglavnom imali osećaj da im je ukupno stanje loše, dok su oni sa restriktivnim plućnim oboljenjima uz to pokazivali i manju samokontrolu i češće su bili depresivni. 
 
Razlozi povezanosti plućnih i mentalnih poremećaja još nisu sasvim jasni, ističu stručnjaci s Kolumbije. Pretpostavlja se da su u pojedinim slučajevima fizička ograničenja uzrok mentalnog popuštanja, dok su u drugim slučajevima, onih kod kojih nema funkcionalnih ograničenja, briga ili depresija posledica same svesti o narušenom fizičkom zdravlju. 
 
Reuters

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Jovanka 06.08.2021

    Radila sam spirometriju pluca. Molim vas sta znaci blaga restrikcija pluca? Treba li se lijeciti. Spirometrija je radjena 6 mj nakon oboljenja od korone. Srdacan pozdrav!


  2. aaaaaaaaaa 22.04.2015

    Pogresno je napisano. Opstruktivne dovode do smanjene kolicine izdahnutog vazduha, a restriktivne se karakterisu manjim volumenom jer predstavljaju ogranicenje (restrikcija) u sirenju pluca.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde