Slabljenje umnih sposobnosti je povezano sa gubitkom selena

Rezultati nove fratncuske studije, obavljene na Univerzitetu u Monpeljeu, pokazuju da se nivo selena u organizmu smanjuje s godinama što može da ima za posledicu opadanje neuroloških sposobnosti starijih ljudi. 'Budući da je 'oksidacioni stres' jedan od uzroka pogoršanja stanja mozga, selen, koji je antioksidant, mogao bi da predstavlja zaštitu od opadanja kognitivne funkcije', ističe dr Tasnime Akbarali.

Pod kognitivnom funkcijom podrazumeva se sposobnost mozga da preradi dobijenu informaciju. Ona objedinjuje razumevanje, donošenje odluka, pamćenje i učenje - sposobnosti koje mogu da se izgube ako nastupi demencija. 
 
Francuski tim je istraživanje, koje je trajalo devet godina, obavio na 1.389 ljudi starosti od 60 do 71 godine. Ispitanici su na početku prošli testiranje kojim su procenjene njihove kognitivne funkcije, a izmeren im je i nivo selena u krvi, koji je u proseku iznosio 1,09 mikromola po litru. 
 
Do kraja studije, koji su doživela 703 ispitanika, u principu je došlo do opadanja nivoa selena u njihovoj krvi, mada ne kod svih - kod nekih je čak nivo selena i povećan. Oni kod kojih je nivo selena najviše smanjen, bili su izloženi i najvećem riziku od opadanja kognitivne funkcije, a najmanjem riziku od mentalnog slabljenja bili su izloženi oni ispitanici kod kojih se nivo selena u krvi najviše povećao. Pri tom, nije primećena nikakva veza između kratkoročnih promena nivoa selena u krvi i kognitivne funkcije. 
 
Nalazi tima iz Monpeljea, kao i nedavno otkrivena veza između funkcionisanja mozga i takozvanih 'selenoproteina', tj. belančevina koje sadrže selen, podupiru pretpostavku o međuzavisnosti nivoa selena u organizmu starijih osoba i njihovih kognitivnih funkcija. 
 
Ipak, potrebno je obimno kliničko istraživanje da bi se ustanovilo da li bi selen u veštačkom obliku, kao prehrambeni dodatak, mogao da predstavlja zaštitu od gubitka kognitivne funkcije u starosti, upozorava francuski tim.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde