Nova terapija za lečenje depresije u Srbiji

Sa željom da upotpuni postojeći portfolio, kompanija Actavis je kao jedan od vodećih domaćih prizvođača sa širokom paletom savremenih i visokoefikasnih generičkih lekova, registrovala niz prvoklasnih, savremenih proizvoda koji se koriste za lečenje psihijatrijskih i neuroloških oboljenja. CNS paletu lekova Actavis je u Srbiji osnažio modernim antidepresivom citalopramom, jednim od najpropisivanijih antidepresiva u svetu.  

Citalopram se primenjuje kod pacijenata za lečenje depresije u inicijalnoj fazi, za terapiju održavanja u cilju sprečavanja mogućeg ponovnog pojavljivanja bolesti i lečenja paničnog poremećaja, sa agorafobijom ili bez nje. Ima podjednaku efikasnost u terapiji depresije sa tricikličnim antidepresivima, ali predstavlja sigurniji izbor, jer nema značajnih kardiovaskularnih i antiholinergičnih neželjenih efekata. Postoji minimalan rizik od interakcija citaloprama sa drugim lekovima koji se primenjuju istovremeno kod hroničnih bolesti, što omogućava pacijentima siguran tretman depresije, čak iako imaju neku somatsku bolest i piju više lekova.

"Depresija je jedan od vodećih poremećaja koji se danas uspešno leči kombinovanjem  farmakoterapije i psihoterapije. Zahvaljujući novoj generaciji antidepresiva na našem trižištu, efikasnost lečenja depresivnih i anksioznih poremećaja je veoma visok. Izlečenje je  izvesno ukoliko pacijent na vreme potraži stručnu pomoć, a zatim  nakon stručne procene kliničke slike, određeni lek se primeni u optimalnoj dozi i uz intenzivnu psihijatrijsku podršku"  – rekla je prof. dr Miroslava Jašović Gašić direktorka Klinike za psihijatriju Kliničkog Centra Srbije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Ivana 22.03.2023

  Postovani, lecim se od alkohola jedan od lekova je tegretol pa me interesuju iskustva i uspesnost sa njim? Hvala pozdrac


 2. Jelena Antic 07.10.2020

  Postovani, imam pitanje da lek rivotril utice na pecanje kg ili suprotno smanje. Srdacan pozdrav.


 3. Mara 25.04.2013

  Popila sam 1/4 cipraleksa posle 9h osetila sam ponovne napade straha, panike, gori mi u grudima... Da li neko zna koliko dugo to traje i da li prestaje? Inače, do sada sam probala više vrsta i nisam uspevala. Uz ovo pijem rivotril 2x po 1/4.


 4. Cipraleks 01.06.2011

  Ja sam obolela od depresije i anksioznosti pre dve godine, iz razloga sto nisam odmah počela da se lečim, misleći da ce to sve samo od sebe proći, slušajući neuke ljude, babske price a ne doktore pogoršavanje situacije je dovelo do nesposobnosti za život, do samoubistvenih misli. To je strašno stanje. Počela sam da pijem demetrin, lorsilan, asentra. Ali stanje se pogoršavalo. Simptomi: mučnina (smršala 10 kg za tri meseca), trzanje mišića, nekontrolisani pokreti ruku i nogu, nesanica, nespavanje noćima. Ali bukvalno paradiranje i ofkanje po celu noć, trnjenje ruku i nogu, lica i glave, celo telo u bolnom stanju, jeza konstantna i hladnoća, gušenje, duboko disanje, lupanje srca... Čekajući da pocnu da deluju lekovi, mesecima, ali nista. Zatim mi je druga doktorka prepisala citaleks 1 ujutru, i lorazepam 1mg, uvece, i galepsin 200mg. Poboljšanje sam osetila, ali su mi i dalje trnule ruke, noge, jezik i lice... Zadnja terapija mi je cipraleks i lorazepam. Galepsin mi je poslednji, doktor ga je ukinuo jer na snimanju eeg je dokazano da nemam epilepsiju? Moje stanje sada: poboljšano, ali i dalje imam blage simptome svega navedenog prethodno, ali moze da se živi, da se čuvaju deca, da se funkcioniše. Mogla bih da pohvalim i citaleks i cipraleks (koji ne ide na recept). Samo oni koji su preživeli ovo stanje mogu razumeti kako je teško, najteže je prihvatiti bolest i terapiju. Obično mislimo da se to drugome dešava,  a da nama neće. Mislim da je važna pomoć porodice u ovakvom stanju, i mojoj sam zbog toga zahvalna, svojim roditeljima i mužu. Ali sam svesna da đe ova terapija dugo trajati. Glasne zvukove ne mogu da podnesem, trzam se na pljesak ruku, bilo koji udarac i nagli zvuk po kući, plašim se kao malo dete, plašim se sutrašnjeg dana, budućnosti. 


 5. dragana 10.03.2010

  Citalopram nije ništa ni bolji ni gori od ostalih antidepresiva.


 6. Ranka 15.02.2010

  Fluksetin, citalopram i escitalopram su ljekovi koji koji imaju veoma sličan mehanizam djelovanja. Zapravo, sprećavaju preuzimanje (tj. Metabolizam) serotonina-tzv. Hormona sreće i time omogućavaju nagomilavanje serotonina, a samim tim se i psihičko stanje pacijenta popravalja.


 7. Danijela 16.12.2009

  Gde se može naći prirodni seratonin? Pomoć!!!


 8. Mirjana 24.07.2009

  Koliko sam upoznata, citalopram nije najsavremenija terapija depresije. Lek je u upotrebi već više od 10 godina, ali ga u srbiji ranije nije bilo. Međutim, kod nas je prisutna savremenija verzija ovog leka - escitalopram (cipralex), koji, kako mi je moj psihijatar objasnio, ima manje neželjenih dejstava i smatra se najefikasnijim antidepresivom danas. Ne znam kakva su druga iskustva, ali meni je pomogao i nisam imala nikakvih smetnji dok sam ga uzimala.


 9. Vesna 22.07.2009

  Lečim se od depresije već 5 godina, pila sam mnoge lekove: rivotril, flunirin (flunisan), seroxat, tegretol, zoloft lorazepam itd. Teško mi je da poverujem da je uz pomoć nove generacije antidepresiva izlečenje mogućno. To je možda moguće kod prve depresivne epizode. Ono što se ne objašnjava to je da je depresija ustvari biohemijski poremećaj u mozgu i da se lekovi kao zoloft, flunirin, seroxat koriste da bi nadoknadili nedostatak serotonina. Na žalost malo se govori o štetnim dejstvima određenih lekova koji se koriste u lečenju depresije. Slažem se da je kombinovanje lekova i psihoterapija prava stvar i da pomaže u lečenju bolesti, ali mislim da treba u lečenje uključiti i terapiju svetlošću kao i sve drugo što može pomoći bolesniku obolelom od depresije da mu olakša život.


 10. Nevena Engler 25.06.2009

  Pozdrav, depresija se ne moze lijeciti kemijom, potrebna je psihoterapija i preporuca lijecenje bojamaprogram se zove cvetopsihosomatika, ruskog je porekla, preveden na hrvatski jezik, odlicno lijeci stres i depresije, odnosno potice organizam na samoizlecenje, pogledajte www.kromoterapija.com dr nevena


 11. Strahinja Ilic 16.06.2009

  Imam 23 godine pre oko 9 meseci sam upao u jaku depresiju koja je bila pracena i izazvana nekim nebitnim strahovima oko kojih covek ne bi ni obracao paznju u stvari radi se o tripovanju ili trazenju strahova i njihovom preuvelicavanju, pio sam rivotril 1/4 dva puta dnevno i cipralex 1/2 ujutru. To mi je pomoglo i iscupalo iz depresije zbog koje nisam mogao ni iz kreveta da ustanemali ta depresija se ponovo vraca ali u blazem obliku i ne znam kako da je izbacim iz sebe pa se pitam da li je mozda spas u citalopramu, njega nisam probao a psihijatar i ne zna za njega.


 12. nasera 14.06.2009

  Imala sam teško depresivno stanje. Toliko da sama sebe nijesam podnosila, donosila pogresne odluke i sebe opterecivala nevažnim stvarima. Muž je alkoholičar. Imam 46 god. Stanje je bilo toliko lose da sam postala debela i anemična, nevoljna za zivot. Posjetila sam psihijatra, po savjetu mog doktora, i nijesam zažalila. Uz njegovu pomoć vratilo mi se samopouzdanje i volja za zivot. Antidepresive pijem 0.25 mg jednom na dan i fluksetin. Osjecam se odlično i smireno. Hvala psihijatru Acu iz Kotora.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde