Depresija može biti opasna po život

Ubrzan srčani ritam tokom noći i depresija, doprinose većoj smrtnosti pacijenata koji su preživeli srčani udar. Ova dva činioca često se javljaju uporedo, ali su međusobno nezavisni, upozorava američki tim stručnjaka.

Tim medicinskog fakulteta Vašingtonskog univerziteta, koji je predvodio dr Robert Karni, započeo je istraživanje na 333 depresivna i 383 nedepresivna pacijenta, koji su nedavno preživeli srčani udar i pratio ih je tokom 30 meseci.

Pošto su uzeti u obzir neki faktori koji bi mogli da budu od uticaja na rezultate, ispostavilo se da srce depresivnih ispitanika ima brži ritam nego srce ispitanika koji nisu patili od depresije tokom noći (70,7 prema 67,7 otkucaja u minutu), kao i tokom dana (76,4 prema 74,2 otkucaja).

Tokom perioda praćenja umrla su 33 pacijenta sa depresijom (9,9 %) i 14 nedepresivnih pacijenata (3,7 %). Dvadeset četiri smrtna slučaja (73 %) među depresivnim i deset smrtnih slučajeva (71 %) među pacijentima bez depresije okvalifikovani su kao verovatna posledica kardiovaskularnih uzroka.

Tim dr Karnija je konstatovao da su najbolje izglede za preživljavanje imali pacijenti koji nisu patili od depresije i imali sporiji srčani ritam, a najgore pacijenti koji su patili od depresije i imali brži srčani ritam.

Kada su svi faktori uzeti u obzir, ispostavilo se da većem riziku od smrtnog ishoda kod pacijenata koji su preživeli infarkt nezavisno doprinose depresija i ubrzani srčani ritam tokom noći, ali ne i tokom dana.

Američki istraživači napominju da smetnje pri spavanju, koje često imaju depresivne osobe, mogu da pomognu da se objasni veza između ubrzanog srčanog ritma tokom noći i mortaliteta.

Ima indicija i da naglo buđenje iz sna, kao posledica ubrzanog srčanog ritma, može da isprovocira simptome ishemije (ograničenja u snabdevenosti tkiva krvlju, odnosno kiseonikom) i abnormalnog ritma srca kod obolelih od srčanih bolesti.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Anita 16.01.2009

    Bolujem od depresije već dosta godina sa šifrom F33. Koristim lorazepam 2,5 mg i bromazepam od 3 mg. Zbog jakih bolova i glavobolje imam aritmiju. Što se tiče srca, kardiološki je sve uredu, ali mene ubi depresija. Dođe sama po sebi, nekad mi je teško, poželim da me nema, ali ljubav prema deci pobeđuje. Želim da kažem i ostalima da se ne predaju. Jednostavno vole nekog i njih neko voli, pa neka im to bude dodatna terapija.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde