Stres zbog posla diže pritisak

Hronični stres može dovesti dopovišenog krvnog pritiska, zaključio je tim naučnika kanadskog Univerziteta Laval u Kvebeku prateći  6719 radnika tokom 7 godina.

Naime, poznato je da stres na poslu može dovesti do pogoršanja zdravlja, uključujući srčane udare i depresiju, ali studije koje su se bavile uticajem stresa na krvni pritisak dale su različite rezultate.

Visoki krvni pritisak (hipertenzija) je glavni faktor opasnosti od niza ozbiljnih bolesti, uključujući moždane i srčane udare.

Stres nije jedino problem

Stres je samo jedan od razloga koji mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska, jer tome mogu doprineti i mnoge druge stvari kao što su :
  • loša ishrana,
  • konzumiranje previše alkohola,
  • prevelika telesna težina,
  • konzumiranje previše soli i
  • slaba telesna aktivnost.
Doktorka Šantal Gimon, koja je vodila istraživanje, priznaje da je moguće da su kod učesnika istraživanja i ostali faktori doprineli visokom krvnom pritisku, pri čemu naučnici veruju da je stres na poslu vrlo važan faktor koji može hronično da utiče na nervni i kardiovaskularni sistem.

"Naša studija podupire hipotezu da napetost povezana s poslom, pogotovo kod radnika koji na poslu imaju slabu podršku, može značajno da doprinese povišenju krvnog pritiska", istakla je dr Gimon i dodala da bi poslodavci mogli zaposlenima da pomognu pružajući im više podrške i prepuštajući im kontrolu nad rokovima i zadacima.

Dijabetes tipa 2 takođe moguća posledica stresa

Izraelski naučnici su otkrili da osobe koje su na radnom mestu izložene uticaju stresa imaju veće šanse za obolevanje od dijabetesa tipa 2.

Istraživači Univerziteta u Tel Avivu svoje zaključke temelje na praćenju zdravlja 677 sredovečnih zaposlenih osoba.

Pokazalo se da osobe pogođene stresom u odnosu na ostale ispitanike, uzimajući u obzir i druge faktore poput debljine, starosti i pola, imaju gotovo dvostruko veći rizik za dijabetes tipa 2.

Kada su eliminisali uticaj povišenog krvnog pritiska, istraživači su utvrdili da stres na radnom mestu može učetvorostručiti šanse za dijabetes tipa 2.

Naučnici u stručnom časopisu "Psihosomatska medicina" (Psychosomatic Medicine) dodaju da su već ranije studije pokazale da stres povećava rizik za kardiovaskularne bolesti, poremećaje sna i smanjenje plodnosti.

Kako smanjiti uticaj stresa?

Prema rečima stručnjaka, štetan uticaj hroničnog stresa je moguće smanjiti vežbanjem, dovoljnom količinom sna i pravilnom ishranom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde