Gingivalni osmeh - rekonstrukcija usne

"Gummy smile" dolazi kao posledica izražene vidljivosti gingive (zubnog mesa) prilikom osmehivanja. Ovo može dovesti do neprivlačnog osmeha koji u velikoj meri može uticati na samopouzdanje, samopoštovanje i socijalni kontakt. Osobe sa izraženim desnima često će izbegavati da se smeju ili pokrivati usta rukom tokom smejanja.


Normalna vidljivost desni (gingive) tokom smejanja je 1-2 mm. Kada je vidljivost gingive preko 4 mm, ona je izraženija i ovakve će imati potrebu za estetskom korekcijom.
Hiperfunkcija mišića gornje usne je primarni faktor u izrazitom podizanju usne prilikom osmeha, koji dovodi do narušavanja izgleda donje trećine lica, kada zubi, usne i desni nisu u balansu.

Kako se rešiti problema izraženih desni?

  • Hiruški - Intraoralno se vrši pomeranje gornje usne, što predstavlja invazivnu metodu u hirurgiji. Sama operacija se radi u lokalnoj anesteziji, kratko traje, nema otoka i bola, a rezultati su vidljivi odmah.

  • Botoksom - Korekcija gornje usne može se izvršiti i botoks injekcijama koje se ubrizgavaju u mišiće podizače gornje usne. Mišići će se manje kontrahovati prilikom osmeha, što znači da će desni biti manje vidljive, dok će ekspozicija lica ostati ista. Tretman se radi jednom posetom, a efekat je 6-9 meseci.


Podeli tekst:

Dr Ivana Vukotić je specijalista parodontologije i oralne medicine. Završila srednju medicinsku skolu "7 april", smer zubni tehničar. Stomatološki fakultet upisala u Novom Sadu, nakon čijeg završetka postaje deo tima M...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde