Vazoprotektivi

Vazoprotektivi su lekovi za lečenje bolesti vena - pri tome se pre svega misli na hemoroide i varikozitete vena.

Hemoroidi su veći ili manji čvorovi proširenih vena anorektuma (završnog dela debelog creva). Svaka četvrta osoba ima ovaj problem u nekom periodu života, a svaka druga osoba starija od 50 godina. Na pojavu hemoroida utiču mnogi faktori ali su najčešći uzrok: nasleđe, loša ishrana, sedenje i nedovoljna fizička aktivnost, opstipacija, trudnoća, pojedine bolesti digestivnog sistema. Lečenje hemoroida je dugotrajno i u lečenju se mora biti uporan. Privremeno olakšanje tegobe donose antihemoroidni lekovi. Dolaze u obliku krema i masti ili čepića. Kreme i masti koriste se za lečenje spoljašnjih hemoroida, a čepići za terapiju unutrašnjih hemoroida. U pitanju su adstringensi, lokalni anestetici i kortikosteroidi. Takođe, može pomoći i diosmin.  

Varikozne tj. proširene vene vrlo su česta pojava. Varikozne vene se javljaju kada vene postanu insuficijentne, tj. više ne mogu da vrše svoju funkciju, a to je transport krvi sa periferije tela u srce. Varikoziteti vena mogu se javiti bilo gde u telu, ali su najčešće u nogama zbog toga što je hidrostatski pritisak tamo najveći. Varikozne vene postaju tamno plave pogotovo one koje se nalaze tik ispod kože. Manje potkožne varikozne vene postaju plave i oslikavaju kožu u obliku paukove mreže. Simptomi varikoznih vena jesu bol i osećaj otežanosti nogu, oticanje, jaka krvarenja nakon povreda.

U farmakološkom lečenju varikoznih vena nema puno mogućnosti i terapija je često limitirajuća. Koriste se lekovi kao što su topički preparati na bazi heparina i escina, kalcijum dobesilat i diosmin.

Heparin

Heparin primenjen lokalno deluje antitrombotično, antieksudativno, antiflogistično i podsticajno na stvaranje veziva i cirkulaciju. Alantoin deluje antiflogistično, stimuliše proces razmene materija u vezivu i potpomaže proliferaciju ćelija. D-pantenol pomaže prodiranje heparina, stimuliše granulaciju i epitelizaciju. Eterična ulja deluju antiseptično i analgetično. Indikacije su: oboljenja vena, površinske tromboze, tromboflebitis, flebitis, varikoznih ulceracija, povrede, hematomi, kontuzije, uganuća, burzitis, tendovaginitis, ožiljci i kontrakture,

Mast se nanosi na obolelo mesto, tri puta dnevno i blago utrlja. Kod tromboflebitisa lek se nanosi u debljini tupe strane noža i pokriva zavojem bez utrljavanja. U slučaju varikozne ulceracije nanosi se u vidu prstena. Gel se nanosi samo na neoštećenu kožu u tankom sloju.
Mogu se javiti alergijske manifestacije na koži.

Heparin, prednizolon, polidokanol

Ova kombinacija se u praksi pokazala kao veoma efikasna u otklanjanju simptoma hemoroidalne bolesti, svraba, bola, pečenja, vlaženja. Pomaže regeneraciju vezivnog tkiva i ubrzava zalečenje. Radi izbegavanja recidiva (ponovnog ispoljavanja problema) savetuje se upotreba još 7 dana nakon prestanka tegoba.

Mast i čepići se efikasno koriste u terapiji hemoroida, tromboflebita analnih vena, analne fisure i ekcema, kao i kod pripreme za operaciju i lečenje tromboziranih i operisanih hemoroida.

Heparin, dimetilsulfoksid, deksapantenol

Ova kombinacija aktivnih supstanci je  namenjena lečenju sportskih povreda, zapaljenja tetiva, burzitisa i venopatija. Osnovno dejstvo heparina je sprečavanje koagulacije krvi. Pored toga on deluje i spazmolitički, antagonistički prema biogenim aminima ( histamin, serotonin, acetil-holin). Deluje i anti dematozno ukoliko se aplikuje na kožu.

Dimetilsulfoksid dobro prodire kroz membrane zbog čega se koristi kao nosač drugih supstancija. Deluje antigenski, bakteriostatski i antiedematozno. Inhibira holinesterazu, sprečava zapaljive procese i potpomaže omekšavanje patološki nakupljenog kolagene. D-pantenol poboljšava stvaranje granulacija i epitelizaciju, a time utiče na otpornost kože i zarastanje rana.
Indikacije: povrede mišića, tetiva, sinovija, ligamenata i zglobova izazvane tupom silom: kontuzije, hematomi, distorzije, teniski lakat, zapaljenje tetiva i sinovija, burzitis, akutna neuralgija, venopatije.

Gel se nanosi dva puta dnevno na obolelo mesto, bez utrljavanja. Posle primene gela površinu kože ne treba pokrivati zavojem. Koža mora da bude suva i čista pre aplikacije gela.
Heparin može izazvati trombocitopeniju. Opasnost od krvarenja je veća kod osoba koje konzumiraju velike količine alkohola. Kod pušača je poluvrema zadržavanja heparina u plazmi skraćeno, a eliminacija ubrzana. Ukoliko se dimetilsulfoksid aplikuje na kožu u velikim koncentracijama može izazvati zapaljenje, peckanje, eritem, urtikariju i pojavu mehurića. Bez obzira na način aplikacije dimetilsulfoksid izaziva pospanost, glavobolju, zadah na beli luk i alergijsku senzibilizaciju.

Pisustvo dimetilsulfoksida u preparatu potpomaže reapsorpciju mnogih supstanci, koje se inače slabo resorbuju preko kože. U cilju sprečavanja neželjenih dejstava ovih supstanci, ni jedan drugi lek ne sme da se aplikuje na površinu kože neposredno pre ili posle nanošenja. Ne preporučuju se upoteba alkohola u toku terapije.

Fluorometolon, neomicin, feniramin

Ovo je kombinovani preparat za lečenje hemoroida. Deluje veoma efikasno antiinflamatorno i antipruriginozno. Antiinflamatorno delovanje prvenstveno nosi kortikosteroidna komponenta, antibakterijski deluje neomicin, a feniramin ima lokalno anestetičko dejstvo. Ovim udruženim delovanjem bol, otok, crvenilo i svrab se veoma brzo povlače.
Indikacije: hemoroidi, svrab anusa, ekcem anusa, fisure, postoperativna terapija posle ekstirpacije hemoroida.

Retka su neželjena dejstva i najčešće su vezana za neomicin u vidu lokalnog eritema i svraba. Kod dugotrajne primene mogu se javiti lokalne reakcije na kortikosteroide u vidu folikulitisa, atrofije kože, pojačane maljavosti i slično.

Kalcijum dobesilat

Kalcijum dobesilat deluje na nekoliko nivoa. Delujući na na zidove kapilara i vena on obnavlja normalnu strukturu endotela i reguliše poremećenu propustljivost kapilara, smanjuje izlaženje tečnosti u okolna tkiva, ublažava krvarenja i ublažava oteke. Delujući na krv kalcijum dobesilat, s obzirom da ima svojstva antioksidansa, štiti od oksidativnog stresa, smanjuje viskoznost krvi, pospešuje protok krvi u tkivima, a takođe, stimuliše limfnu drenažu. Nadalje, kalcijum dobesilat smanjuje prianjanje trombocita na površinu endotelnih ćelija krvnih sudova, pa smanjuje opasnost od tromboza. Pojačava fleksibilnost eritrocita, blokira prejaku agregaciju trombocita i smanjuje preveliku viskoznost krvi i time poboljšava reološka svojstva krvi. Upravo su ove karakteristike pomažu uklanjanju loše funkcije kapilara. Kalcijum dobesilat pomaže u smanjenju edema.

Kalcijum dobesilat koristi se u lečenju mikroangiopatija, pogotovo u retinopatiji kod dijabetesa, u lečenju hroničnih venskih bolesti donjih ekstremiteta (varikoziteti vena), površinskog tromboflebitisa, hemoroida.

Kalcijum dobesilat može izazvati agranulocitozu. Moguće nuspojave su mučnina i proliv, kožne reakcije i povišena telesna temperatura.

Diosmin

Diosmin je deo velike grupe bioflavonoida. Komercijalno, diosmin nikada ne dolazi kao hemijski potpuno čista supstanca - uvek sadrži 10% drugih bioflavonoida, najviše hesperidina.

Diosmin ima jedinstveni i znantno utemeljen mehanizam delovanja, koji mu omogućuje pomaže u lečenju svih patofizioloških aspekata venskih bolesti, delujući na vene, limfne sudove i mikrocirkulaciju.

Produžava vazokonstrikcijsko dejstvo noradrenalina na zidove vena, pa i u uslovima povišene telesne temperature i sniženog pH okolnog tkiva, pojačava tonus vena i smanjuje širinu vena, slabost venskih zidova i stazu krvi. Ovo pojačava proticanje krvi kroz vene i smanjuje pritisak krvi na vene. Na mikrocirkulacijskom nivou diosmin štiti venske valvule od uništenja od strane leukocita sprečavajući pojavu "refluksa krvi" i napredovanje hroničnih venskih bolesti. Diosmin smanjuje preteranu propustljivost i krost kapilara štiteći kapilare i mikrocirkulaciju od oštećenja.
Diosmin se koristi u obliku tableta za lečenje varikoznih vena, ulkusa krurisa i postoperativnih i postradioterapijskih limfedema. Osim toga koristi se i u lečenju hemoroida, kako napada hemoroida tako i za dugoročno lečenje hemoroida.

Moguće nuspojave su digestivne tegobe i poremećaji autonomnog nervnog sistema.

Registrovani lekovi

Lokalna hemoroidalna sredstva

 • heparin, prednizolon, polidokanol – HEPATHROMBIN H (Hemofarm Srbija),
 • fluorometolon, neomicin, feniramin – DELMESON (Jugoremedija Srbija),
 • cinhokain, fluorokortolon – ULTRAPROCT (Schering Nemačka),
 • cinhokain, polikrezulen – FAKTU (Altana Pharma Nemačka),
 • tribenozid, lidokain – PROCTO-GLYVENOL (Novartis Consumer Health Švajcarska),

Antivarikozna terapija

 • heparin – HEPATHROMBIN (Hemofarm Srbija), VIATROMB (Medicom Internacional Češka), LIOTON (A.Menarini Manufacturing Logistics and Services Italija),
 • heparin, dimetilsulfoksid, dekspantenol – SINEDOL (Hemofarm Srbija),
 • kalcijum dobesilat – DOXI-HEM (Hemofarm Srbija),

Sredstva za stabilizaciju kapilara

 • diosmin, hesperidin – DETRALEX (Les Laboratories Servier Francuska),
 • procijanidolni oligomeri – ENDOTELON (Sanofi Winthrop Industrie Francuska),
 • diosmin – PHLEBODIA (Innotech International Francuska),
 • trokserutin, heptaminol, ginko – GINKOR FORT (Beaufour Ipsen Industrie Francuska).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde