Ostali (noviji) antiepileptici

Lamotrigin

Lamotrigin po svom farmakološkom delovanju podseća na fenitoin i karbamazepin, iako im nije hemijski sličan. Deluje na natrijumske kanale i inhibira otpuštanje ekscitatornih aminokiselina. Uzima se oralno, poluvreme u plazmi je oko 24 časa, bez posebnih farmakokinetskih anomalija. Lamotrigin ima širi terapijski profil nego raniji lekovi, sa značajnom efikasnošću kod absansnih anapada.

Glavna neželjena dejstva su mučnina, vrtoglavica, nesvestica, ataksija i reakcije preostetljivosti (osip).

Topiramat

Topiramat je noviji lek, čiji mehanizam dejstva izgleda da uključuje po malo od svega navedenog: blokira natrijumske kanale, pojačava delovanje GABA, blokira AMPA receptore i slabo inhibira karboanhidrazu.

Po terapijskom spektru sličan je fenitoinu i tvrdi se da izaziva manje teška neželjena dejstva, kao i da je lišen problematičnih farmakokinetskih osobina koje ima fenitoin. Ovaj lek danas se preporučuje kao dodatak terapiji u upornim slučajevima epilepsije.

Glavni nedostatak topiramata je to što je najverovatnije teratogen, pa ga ne treba davati ženama koje još mogu da rađaju.

Gabapentin

Gabapentin je dizajniran kao prost analog GABA, koji bi bio dovoljno liposolubilan da prođe kroz krvno-moždanu barijeru. Ne deluje na GABA receptore ni na natrijumske kanale. Može da inhibira kalcijumske kanale i takođe se vezuje za specifično mesto u mozgu, koje izgleda predstavlja sistem za transport aminokiselina i pojavljuje se u mnogim neuronima i drugim ćelijama.

Apsorpcija gabapentina iz intestinalnog trakta zavisi od sistema za transport aminokiselina i pokazuje saturabilnost, što znači da sa povećanjem doze apsorbovana količina leka ne raste proporcionalno. Ova osobina čini gabapentin relativno sigurnim lekom, bez neželjenih dejstava koja su u vezi sa predoziranjem. Izlučuje se nepromenjen urinom i nema interakcija sa drugim lekovima.

Gabapentin ima ograničenu efikasnosrt kada se primenjuje samostalno, pa se uglavnom daje kao dodatak terapiji. Taođe se koristi kao analgetik za neuropatske bolove.

Neželjena dejstva gabapentina pojavljuju se u manjem stepenu nego kod mnogih drugih antiepileptika.

Registrovani lekovi

  • lamotrigin – LAMOTRIGIN (Ni Medic Srbija), LAMECT (Pharmaswiss Srbija),  ARVIND (Belupo Hrvatska), LAMAL (Alkaloid Makedonija), LAMICTAL (Glaxo Wellcome Operations Velika Britanija), LAMICTAL (Glaxosmithkline Export Velika Britanija), LAMICTAL (Glaxosmithkline Pharmaceuticals Poljska), LAMOTRIX (Medochemie Kipar),
  • topiramat – TOPAMAX (Cilag Švajcarska),
  • gabapentin – GABALEPT (Pliva Hrvatska), KATENA (Belupo Hrvatska), NEURONTIN (Goedecke Nemačka), NEURONTIN (Pfizer Corporation USA),
  • pregabalin – LYRICA (Pfizer Arzneimittelwerk Goedecke Nemačka).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde