Lekovi za bolesti štitaste žlezde

stitna-zlezdaTireoidna žlezda je smeštena neposredno ispod larinksa, a nalazi se sa obe strane i ispred traheje. Ona luči dva važna hormona, tiroksin i trijod - tironin (T3 i T4) koji presudno utiču na povećanje intenziteta metabolizma u telu. Karakteristično za ove hormone malene molekularne veličine je to što sadrže jod. Prisustvo joda u organizmu je preduslov sinteze tiroksina i trijodtironina. 

Tiroideja luči i kalcitonin koji je uključen u kontrolu koncentracije jona kalcijuma u plazmi.

Hormoni su regulatori metabolizma u mnogim tkivima, pri čemu je T3 oko 3 - 5 puta aktivniji od T4. Oni dovode do opšteg povećanja u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina. Postoji povećanje potrošnej kiseonika i toplote, koje se manifestuje povećanjem izmerene brzine metabolizma. Ovo je odraz delovanja na neka tkiva, kao što su srce, bubrezi, jetra i mišić, ali i na gonade, mozak i slezinu. Tireoidni hormoni imaju i odlučujući efekat na rast, važni su za normalne odgovore na parathormon i kalcitonin, kao i za razvoj skeleta, a posebno su neophodni za normalan rast i sazrevanje centralnog nervnog sistema.

Sekreciju tiroideje primarno kontroliše tireo - stimulišući hormon (TSH) koji sekretuje adenohipofiza. Sekundarno, hormon koji oslobađa tireotropin iz hipotalamusa, oslobađa TSH iz prednjeg režnja hipofize. Na proizvodnju TSH takođe utiče negativni povratni efekat tireoidnih hormona, u čemu je T3 aktivniji od T4.

Hipertireoidizam predstavlja pojačano lučenje hormona štitne žlezde. 

U lečenju se koriste:

Radioaktivni jod

Radioaktivni jod je sredstvo prvog izbora u lečenju hipertiroidizma (naročito u SAD). Koristi se izotop joda 131. Njega posle peroralnog uzimanja, preuzima i prerađuje štitna žlezda, tako da na kraju biva ugrađen i u tireoglobulin. Treba ga izbegavati kod dece i trudnica, zbog potencijalne opasnosti od oštećenja fetusa. Koristi se i u dijagnostičke svrhe.

Tioureileni

Od tioureilena koriste se karbimazol, metimazol, tiamazol i propiltiouracil. Oni smanjuju oslobađanje tireoidnih hormona iz žlezde inhibicijom jodiranja tireoglobulina i prouzrokuju postepeno ublažavanje znakova i simptoma tireotoksikoze, tako da se brzina bazalnog metabolizma i frekvencija pulsa normalizuju tokom 3 - 4 nedelje. Daju se peroralno.
Najvažniji neželjeni efekat je granulocitopenija. Osip po koži je čest, a mogu da se jave i glavobolja, mučnina, žutica i bol u zglobovima.

Jod - jodid

Jod se in vivo konvertuje u jodid, koji privremeno inhibira oslobađanje tireoidnih hormona. Kada se tireotoksičnim bolesnicima da velika doza joda, simptomi se povlače za 1-2 dana. Rastvor joda u kalijum-jodidu (Lugolov rastvor) daje se peroralno. Ako se njegova primena nastavi, efekti mu dostižu maksimum za 10-15 dana i potom opadaju. Glavna primena leka je priprema hipertireoidnih bolesnika za hiruršku intervenciju i u sklopu lečenja teških tiretoksičnih kriza.

Mogu da se jave alergijske reakcije: one uključuju angioedem, osip po koži, groznicu, lakrimaciju, konjunktivitis, bol u pljuvačnim žlezdama i sindrom sličan prehladi.

Hipotireoidizam predstavlja smanjeno lučenje hormona tireoideje. 

Ne psotoje lekovi koji specifično povećavaju sintezu ili oslobađanje tireoidnih hormona. Jedino efikasno sredstvo jeste primena samih tireoidnih hormona -  kao supstituciona terapija.

Tiroksin i trijodtironin (liotironin) su u tom smislu na raspolaganju i daju se peroralno. Tiroksin je lek izbora (levotiroksin natrijum), dok se liotironin čuva za retke slučajeve miksedemske kome, kada je  brže delovanje potrebno za urgentni tretman.

Neželjeni efekti se mogu javiti pri predoziranju, i osim znakova hipertireoidizma, postoji rizik od izazivanja napada angine pektoris, srčanih aritmija ili srčane insuficijencije. Efekti blažeg predoziranja znatno su teže uočljivi, bolesnik se oseća dobro, ali se povećava resorpcija kosti što vodi nastanku osteoporoze.

Registrovani lekovi

 • levotiroksin natrijum – TIVORAL (Galenika Srbija), EUTHYROX (Merck KgaA Menarini Group Nemačka), LETROX (Berlin-Chemie AG Nemačka),
 • propiltiouracil – PTU (Alkaloid Makedonija),
 • tiamazol – TIASTAT (Bosnalijek Bosna i Herzegovina),
 • kalijum-jodid – KALIUMIODID (Merck KgaA Menarini Group Nemačka)

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Biljana 27.01.2024

  Povisen tsh 24.50, ft4 10.5...zadnjih godinu dana je iz hipo isla u hiper, da bi posle toga tsh bio nestabilan , 13,5 u novembru i sada ova gore napisana vrednost. Antitela visoka..ult.bez patoloskih promena sa čvorićima od 5 mm. Na tarapiji levotiroksinon, 5 dana 100 mg i 2 neuzastopna dana 125. Molim za nečije mišljenje? Hvala.


 2. Mihailo 17.01.2024

  Poštovani možete li objasniti AIT i kako se leče kakve su prognoze. Da li se AIT tip 2 leči tiastatom? Hvala.


 3. Sonja 25.12.2023

  TSH 7.47, FT4 9.55 koji lek da pijem i koju dozu leka, baš imam problem sa težinom, umorom i raspoloženja? Hvala.


 4. Dragomir 12.08.2023

  Nalazim se u Srbiji. Imam problem sa štitnom žlezdom i naglo mrsavljenje, oboleo sam 2006. godine. Dijabetičar sam od 2019. godine. Štitna žlezda mi ne radi dobro, koja se terapija uzima za štitnu žlezdu?


 5. Gabrijela Petrovic 04.07.2023

  Dobar dan. Radila sam krv za štitnu žlezdu i tsh mi je povišen, bio je 4.89, dok su t3 i t4 u redu. Do engokrinologa je teško doći, dolazi nam samo jednom mesečno. Možete li me posavetovati da li treba da pijem neki lek?


 6. zoran 14.08.2022

  KOJI LIJEK TREBA UZIMATI DA BI SE POJAČAO RAD ŠTITNE ŽLIJEZDE. NAGLO SAM UDEBLJAO I SNATRAM DA MI ŠTITNA ŽLIJEZDA NE RADI DOBRO.


 7. Marina Ljubisic 16.03.2020

  Nalazim se u Nemackoj i ne mogu u Srbiju. Koji lek treba da uzimam umesto Tiastata?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde