Ekspektoransi

Bronhijalna sluz je viskozna sluzava tečnost koju luče ćelije disajnih puteva. Njena funkcija je fizička blokada direktnog kontakta bronijalne sluznice i vazduha koji ulazi u disajne puteve, vlaženje i zagrevanje vazduha na putu prema alveolama. Kod upala pluća i disajnih puteva dolazi do prevelikog lučenja sluzi i posledičnog otežanog dolaska vazduha u pluća. Iako se disajni putevi putem refleksa kašlja pokušavaju rešiti viška sluzi iskašljavanjem, to ponekad nije moguće, pa se zbog toga koriste ekspektoransi.

Ekspektoransi su lekovi koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva

Ekspektoranske se dele na tri glavne grupe:
  • sekretolitici - pojačavaju bronhijalnu sekreciju tečnosti i na taj način razmekšavaju i otapaju sluz (ipekakuana, ekstrakti bršljena, glicirize, senege, jaglaca, verbaskuma, eterična ulja timijana, eukaliptusa, metvice, anisa, bora i terpentinsko ulje)
  • mukolitici - menjaju fizikalnohemijska svojstva sluzi uzrokujući smanjenje viskoznosti sluzi (bromheksin, acetilcistein, karbocistein, dornaza alfa)
  • sekretomotorici - podstiču uklanjanje sluzi pojačanjem pokreljivosti cilijarnih resica (eterična ulja)

Acetilcistein

Acetilcistein smanjuje viskoznost sluzi u respiratornom sistemu, olakšava iskašljavanje i ublažava oteženo disanje zbog nakupljene sluzi u disajnim putevima. Acetilcistein deluje tako što sluz pretvara u tečni oblik i olakšava njeno izlučivanje. Istovremeno deluje i na sastav izlučene sluzi, koja je zato ređa.

Upotrebljava se pri akutnoj prehladi, kad se povećava stvaranje sluzi u disajnim putevima (prvenstveno u plućima) i kad je iskašljavanje otežano i kod oboljenja kao što su hronični i akutni bronhitis, pneumonija, emfizem, traheobronhitis, tuberkuloza, bronhiektazije, amiloidoza, atelektaza, pulmonalne komplikacije kod cistične fibroze, bronhopulmonalne komplikacije posle operacije. Osim toga, acetilcistein se koristi i za pripremu bolesnika za bronhoskopiju i bronhografiju
 
Bolesnici obično vrlo dobro podnose acetilcistein. Nuspojave nisu česte. Mogu se javiti digestivne tegobe (suva usta, mučnina, povraćanje, dispepsija, kolike i proliv), glavobolja, umor, reakcija preosetljivosti, pospanost, iscedak iz nosa, krvav ispljuvak, upala usne sluznice.

Karbocistein

Molekul karbocisteina hemijski blokira sulfhidrilnu grupu, koja je odgovorna za osobine mukusa. Na taj način karbocistein je mukolitik i mukoregulator. Inhibicijom bradikininskih efekata karbocistein istovremeno utiče na povećanje sinteze sijalomucina, koji lako veže vodu, te se na taj način smanjuje viskozitet mukusa, što omogućava lakše iskašljavanje plućnog ispljuvka. Karbocistein redukuje hiperplaziju i hipertrofiju mukosekretorne zone, a deluje istovremeno lokalno antiflogistički. Normalizacijom sekrecije bez razgradnje mukusa, karbocistein deluje regulatorno i na ostale strukture u kojima se stvaraju mukoproteini, kao u gastrointestinalnom i genitourinarnom traktu, i u unutrašnjem uhu.
 
Posle oralne primene karbocistein se dobro apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta, a najviša koncentracija postiže se za dva sata. Zadržava se u plazmi između 3 i 24 sata. Distribuira se najvećim delom u plućno tkivo, jetru i srednje uvo. Oko 30% karbocisteina izlučuje se urinom u nepromenjenom obliku, a ostatak u obliku neaktivnih metabolita.

Koristi se kod bolesti respiratornog trakta sa hipersekrecijom viskoznog sputuma (hronični i akutni bronhitis, hronična respiratorna insuficijencija, plućna tuberkuloza komplikovana hroničnim bronhitisom, bronhiektazije s bronhorejom, bronho pulmonalne supuracije, mukoviscidoza) i kod pripreme bolesnika za bronhoskopiju, bronhografiju, bronho-aspiraciju
 
Primenjen u propisanim dozama, karbocistein retko izaziva neželjene efekte. Uglavnom se ispoljavaju u gastrointestinalnom i respiratornom traktu. Najčešće se javlja mučnina, gastralgija, povraćanje i dijareja. Retko se javlja glavobolja.

Bromheksin

Bromheksin je sintetski analog vazicina, alkaloida koji se nalazi u biljci Adhatoda vasica. Najčešći je i najviše upotrebljivaniji ekspektorans. Uzrokuje degradaciju kiselih mukopolisaharida pojačavanjem formiranja lizozoma i aktivacijom hidrolaza. U isto vreme dolazi do stimulacije ćelija u zidu bronha koji luči tečnost. Kao rezulat dolazi do smanjenja viskoznosti sluzi i lakšeg iskašljavanja.

Koristi se za razređivanje bronhijalnog sekreta kod svih oblika akutnih i hroničnih bronhopulmonalnih oboljenja sa poremećenom bronhijalnom sekrecijom i otežanim iskašljavanjem.
Nuspojave bromheksina su neznatne, u vrlo retkim slučajevima mogu se javiti tegobe u digestivnom traktu i osip na koži.

Ambroksol

Ambroksol kompletno utiče na poremećene funkcije sluzokože disajnih puteva. Reguliše stvaranje i viskozitet sekreta, olakšava iskašljavanje sekreta i olakšava disanje. Ambroksol takođe pomaže u stvaranju plućnog surfaktanta, smanjuje bronhijalni hiperreaktivitet a ispoljava i antioksidativni učinak.

Primenjuje se kod akutnih i hroničnih oboljenja respiratornog trakta povezanih sa poremećajem stvaranja i iskašljavanja sekreta, npr. akutni i hronični bronhitis, hronična opstrukciona plućna bolest, bronhijalna astma, pneumonija, cistična fibroza, laringitis, sinusitis.

Ambroksol se podnosi veoma dobro. Retko se javljuju želudačne tegobe (osećaj punoće, podrigivanje, mučnina), proliv ili kožni ekcemi.

Dornaza alfa

Dornaza alfa je posebna DNK hidrolaza, enzim koji hidrolizuje DNK. Dornaza alfa hidrolizuje DNK u bronhijalnoj sluzi što uvelike smanjuje viskoznost bronhijalne sluzi pacijanata sa cističnom fibrozom. U terapijske svrhe koristi se dornaza alfa koja je rekombinantna ljudska DNK hidrolaza, genetički identična verzija prirodnog ljudskog enzima koji razgrađuje vanćelijsku DNK.

Koristi se u lečenju bolesnika sa cističnom fibrozom, starijih od pet godina, kod kojih je vitalni kapacitet (FVC) veći od 40% od predviđenog, kako bi se poboljšala njihova plućna funkcija.
Česte nuspojave su faringitis i promena glasa. Povremeno su se mogu javiti laringitis i osip sa i bez svraba.

Registrovani lekovi

  • acetilcistein – NAC-HEMOFARM (Hemofarm Srbija), ACC  (Salutas Pharma Nemačka), ACC SAFT (Salutas Pharma Nemačka), FLUIMUCIL (Zambon Switzerland LTD Švajcarska),
  • bromheksin – BISOLVON (Zdravlje Srbija), BISOLVON F (Zdravlje Srbija),
  • karbocistein – MUCODYNE (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija),
  • ambroksol – LAMOX (Jugoremedija Srbija), AMBRO- HEMOFARM (Hemofarm Srbija), FLAVAMED (Berlin-Chemie Nemačka), MUCOSOLVAN (Boehringer Ingelheim Hellas Grčka), MUCOSOLVAN JUNIOR (Boehringer Ingelheim Hellas Grčka),
  • dornaza alfa – PULMOZYME (F.Hoffmann-La Roche Švajcarska).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde