Antimigrenici

Migrena je često iscrpljujuće stanje, koje pogađa 10-15% ljudi, a čiji uzrok nije dovoljno poznat. Klasičan sled događaja u migrenoznom napadu sastoji se od početnog poremećaja vida (aura), pri kojem se javlja treperenje praćeno slepom mrljom, koja polako napreduje preko vidnog polja. Ovaj poremećaj vida je 30 minuta kasnije praćen snažnom pulsirajućom glavoboljom, koja počinje unilateralno, često udružena sa fotofobijom, mučninom, povraćanjem i malaksalošću koja traje nekoliko časova.

Razlog nastanka migrene je do dan danas nejasan ali je prihvaćena sledeća teorija - za vreme napada migrene dolazi do proširenja moždanih krvnih sudova tako da krv počinje da ulazi u mozak i iritira krajeve petog kranijalnog nerva (n.trigeminus) i izaziva otpuštanje nekih neuropeptida.

Najvažniji lekovi koji se koriste u terapiji akutne migrene su sumatriptan, naratriptan, zolmitriptan, rizatriptan, alnitidan, ergotamin. U profilaksi se mogu primeniti metizergid, pizotifen, ciproheptadin, propranool i slični lekovi.

Sumatriptan

Sumatriptan je agonist 5-HT (5-hidroksitriptamin) receptora. Deluje na velike arterije, tako što ih kontrahuje i inhibira transmisiju trigeminalnog nerva.

Slabo se apsorbuje posle oralne primene pa ima zakasnelo dejstvo. Može se dati potkožno. Ne prolazi krvno-moždanu barijeru. Efikasan je u oko 70% napada migerene, ali ima kratkotrajno dekjstvo.

Najvažnija neželjena dejstva su koronarna vazokonstrikcija i aritmije. Kontraindikovanim je kod pacijenata sa koronarnom bolešću.

Ergotamin

Ergotamin je alkaloid ražene glavnice (Secale cornutum). Ergotamin je parcijalni agonist 5-HT receptora, a takođe utiče na alfa adrenergičke receptore. Deluje kao vazokonstriktor i blokira transmisiju trigeminalnog nerva.
Slabo se apsorbuje posle oralne primene. Ponekad se primenjuje u obliku čepića, inhalacijom itd. Dejstvo traje 12-24h.

Neželjena dejstva su periferna vazokonstrikcija, uključujući i koronarne krvne sudove. Mogu se javiti i mučnina i povraćanje.

Registrovani lekovi

  • ergotamin, difenhidramin, kofein – SYNKAPTON (Dr.Till Strallhofer Austrija),
  • kamilofin, mekloksamin, propifenazon, kofein, ergotamin – AMIGREN (Bosnalijek Bosna i Herzegovina),
  • sumatriptan – IMIGRAN (Glaxosmithkline Export Velika Britanija), SUMACTA (Actavis HF. Island),
  • zolmitriptan – ZOMIG (Astra Zeneca UK Limited Velika Britanija),
  • eletriptan – RELPAX (Pfizer-Manufacturing Center USA).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde