Antigonadotropini i selektivni modulatori estrogenih receptora

Antigonadotropini

GnRH (gonadotropin oslobađajući faktor) je dekapeptid koji kontroliše sekreciju LH (luteinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulišući hormon) u prednjem režnju hipofize. Sekrecije GnRH je pod kontrolom nervnih impulsa iz drugih delova mozga i negativnog povratnog uticaja polnih hormona. Egzogeni androgeni, estrogeni i progestageni, inhibiraju sekreciju GnRH, ali samo progestageni ispoljavaju ovaj efekt u dozama koje nemaju značajno dejstvo na okolna tkiva.

Danazol

Danazol je sintetski steroid koji inhibira oslobađanje GnRH, a i time i gonadotropina (LH i FSH) i zato smanjuje sintezu estrogena u jajnicima. Sprečava menstruaciju i ovulaciju, izaziva atrofične promene u endometrijumu, a u vaginalnomu brisu vidljive su regresivne promene. Kod muškaraca smanjuje sintezu androgena i spermatogenezu. Može se uzimati peroralno.
Koristi se u stanjima koja zavise od dejstva polnih hormona, kao što su endometrioza, displazija dojke, ginekomastija, prerani pubertet. Primenjuje se i za ublažavanje napada pri oticanju kod teške i retke bolesti koja se naziva nasledni angioedem.

Neželjeni efekti su uobičajeni i mogu se ispoljiti kao gastrointestinalne smetnje, povećanje telesne mase, retencija tečnosti, vrtoglavica, menopauzalni simptomi, grčevi u mišićima i glavobolje. Danazol kod žena može izazvati neke smptome maskulinizacije.

Selektivni modulatori estrogenskih receptora

Smanjenje koncentracije prirodnog estrogena glavni je faktor u postmenopauzalnoj osteoporozi i postoje brojni dokazi da se davanjem hormonske supstitucione terapije ovo stanje može poboljšati. Međutim, ova  vrsta terapije deluje i na mnogobrojna druga tkiva, pa se u poslednje vreme razvijaju novi nehormonski preparati koji ispoljavaju agonistička dejstva u jednim tkivima, a antagonistička u drugim. Takvi preparati se jednim imenom zovu selektivni modulatori estrogenskih receptora

Raloksifen

Raloksifen je modulator estrogenskih receptora i predstavlja agonist estrogenskih receptora u kostima (sprečava razvoj osteoporoze) i kardiovaskularnom sistemu (poboljšava odnos HDL/LDL što smanjuje rizik hiperlipidemije, infarkta miokarda), ali antagonist tih receptora u mlečnim žlezdama i materici.

Najčešći neželjeni efekti su navale vrućine i grčevi u nogama. Mnogo ozbiljniji neželjeni efekt je venska tromboembolija.

Registrovani lekovi

  • danazol – DANAZOL (Polfarmex SA Poljska),
  • raloksifen – EVISTA (Lilly Španija)

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde