Holivudski osmeh


Stomatološka ordinacija je mesto na kojem se sve češće čuje pitanje ''Šta je to Holivudski osmeh i kako do njega doći?''


Holivudske zvezde odlikuju se širokim osmehom sa belim zubima koji ostavljaju bez daha i pacijenti se širom sveta interesuju kako da i oni dobiju isto od svoj zubara. Do savršenog osmeha, u holivudskom smislu, danas je moguće doći. Međutim, ovo može biti proces koji se sastoji iz nekoliko delova i veoma je individualan - zavisi od stanja zuba pacijenta koji želi da promeni nešto, kako bi se ponovo osmehivao sa samopouzdanjem. Nekada će ovo značiti da treba da osetite stomatologa jednom, a nekada će biti neophodno da se primeni komplikovana tehnologija.

U estetoskoj stomatologiji postoji tri preduslova za besprekoran osmeh: bele plombe, izbeljeni zubi i zubni niz 'poput bisera'.


1. Plombe


Bele kompozitne plombe počnu da menjaju boju kada dotraju i treba ih zameniti. Čišćenje starih i požutelih plombi na spojevima prednjih zubi na žalost nije dovolno, i uvek će izgledati kao da postoje naslage. Ovo se može izbeći ako se pri izradi plombe koriste materijali sa visokim procentom keramike koje imaju izrazito postojane rubove, dobro zapitavanje, što onemogućava zadržavanje pigmenata i prebojenost zuba. Ovakvi materijali se lako poliraju i obrađuju tako da su plombe neprimetne.

Zubi iz kojih je izvađen živac usled nedostatka ishrane i dubinskog taloženja pigmenta posle nekog vremena tamne i dobijaju mutno sivkastu boju. U slučaju kada se takvi nedostaci ne mogu prekriti plombama, zubi se mogu izbeliti specijalnim supstancama i metodama.

Dobar stomatolog će ceo zub funkcionalno rekonstruisati tako da plomba bude dugotrajna.


2. Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je najatraktivnija i najtraženija intervencija u svetu.

Izbeljivanje se može uraditi na dva načina: u stomatološkoj ordinaciji jednom posetom i u kućnim uslovima pomoću fabričkih setova koje pacijenti koriste sami. Efekti samostalnih tretmana nisu trajni i zavise od navika pacijenata u konzumiranju hrane i pića koje prebojavaju zube. Zavisno od procene pacijenta, da li je zadovoljan belinom zuba, tretman se može ponoviti.

U drastičnim slučajevima, gde od pomoći nisu ni specijalne supstance za izbeljivanje, najbolje rešenje ovog problema jesu bezmetalne keramičke krunice. Tamno tkivo  zuba se uklanja sa svih strana za debljinu keramike a potom se uzima otisak visoko preciznim otisnim masama. Takav otisak se zatim kompjuterski skenira i softverski obrađuje, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za maksimalnu prirodnost. Dobijene informacije se prenose do lasera koji od keramičke kockice brusi gotovu krunicu. Napredak tehnologije povećava preciznost izrade.

Ukoliko sem promene boje nema drugih nedostataka, moguće je izbrusiti samo prednji površinski deo zuba. Posle uzimanja otiska i identične procedure, pravi se tanka ljuspica (faseta) koja prekriva zub. Kod faseta, prirodnost je maksimalna jer se svetlost ne odbija od površine, već se prelama u dubljim zubnim strukturama kao kod prirodnih zuba.

Potpuno naleganje rubova faseta na izbrušene delove zuba omogućuje da desni pređu preko ovog spoja i na taj način se izbegava njihova iritacija ili upala.

Negovane desni, bledoružičaste boje, su najbolja garancija lepote osmeha, čija prirodnost ostavlja dobar utisak..

Princip ovih nadoknada počeo je da se razvija u Holivudu pedesetih godina za potrebe glumaca.


3. Zubni implanti

Do revolucionarne promene u izradi implanta došlo je slučajno, pošto su fiksatori koji su izrađeni od titanijuma i korišćeni u ortopediji, pokazali svoja nenadmašna svojstva u stomatologiji. Smatra se da je nemogućnost razdvajanja titanijuma od kosti, usled njegovog srastanja, pokazalo kao neprimenjivo u ortopediji, ali i epohalno u stomatologiji. To je bio materijal koji prihvata kost i koji može da nosi zub.

Ovo otkriće je ohrabrilo stomatologe koji su u početku primene titaniujuma imali i neslavne pokušaje, usled nepoznavanja materijala. Ovaj negativan imidž možda i danas plaši neke pacijente, ali vremenom je ugradnja titanijuma postala apsolutno bezbedna i uspešna.

Implant je šraf koji se sastoji od titanijumskih čestica, i presvučen je oksidom veštačke kosti kako bi ga organizam prihvatio. Po ugradnji, ostavlja se 6 nedelja za njegovo zarastanje, da bi se pacijentov zub tek tada opteretio supra strukturom i keramičkom krunicom. Ovde je ključno da se odabere dobro mesto za postavljanje implanta i da samo šrafljenje implanta bude čvrsto.

Retko se dešava da telo odbaci implant. Može da se desi da se pokaže da kost na mestu gde je ugrađen implant nije dovoljno čvrsta i tada bi trebalo izvaditi takav implant i pronaći novo mesto za njegovu ugradnju.

Idealan broj implanta je implant po zubu. Ovakvo rešenje je u praksi, međutim, preskupo. Takođe, postoje i delovi kosti koji ne mogu da nose zube. Za pacijente koji nemaju ni jedan zub, minimalan raspored je 6 implanta po vilici.

Prilikom implikacije, implant ne sme da naruši spoljašnji integritet kosti. Da bi se pristupilo ugradnji neophodno je da pacijent uradi snimak kostiju vilice i pregled uživo da bi se uradila procena kvaliteta kostiju i odabir implanta. Sam postupak je bezbolan, koristi se anestezija, a postupak je manje traumatičan od vađenja zuba. Implanti su trajni.

Prednosti implanta u odnosu na protezu su višestruke. Kada se nadograde i keramičke krunice, implanti izgledaju kao pravi zubi, a i sam pacijent ima takav utisak.  Kod implanata nema mogućnosti atrofije desni donje vilice, koje su tipične za dugotrajno nošenje proteza. Takođe, nema problema ni sa gornjom vilicom, koja usled neophodnog vakuuma sa gornjim nepcima, može da izazove niz problema, između ostalih i nagon za povraćanjem.


4. Bezmetalna keramika

Bezmetalna keramika koja se izrađuje kompjuterskom tehnikom, dobijaju se zubi koji idealno naležu na desni. U odnosu na metalnu keramiku koja stvara plavetnilo (i to možemo ubrojati u jednu od njenih najvećih mana), desni od bezmetalne keramike zadržavaju prirodno roze boju. Takođe, za razliku od metanih krunica koje su često bile problematične čvrstine, keramički blok je čvrst.

Zavisno od modela za koji se pacijent odluči (a postoji 50 mogućih izbora), laserskim brušenjem dobija se pojedinačni zub ili celi most. Za izradu je dovoljan jedan dan nakon brušenja zuba i uzimanja otisaka. Neophodno je da plomba prijanja savršeno uz zub, inače će izgledati kao kamenac.

Podeli tekst:

Dr Milan Pavlović je stomatolog u Beogradu sa više od 20 godina iskustva. Specijalista je oralne medicine i parodontopatije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde