Gangrena zuba

Gangrena je inficirana nekroza zuba,  a to znači da bakterije naseljavaju tkivo koje je već odumrlo ili izazivaju njegovo odumiranje. To se dešava postepeno, pa su simptomi blagi i često neopaženi. Eventualno, pacijent može primetiti da je zub promenio boju ili neprijatan zadah iz usta, pod uslovom da je taj zub otvoren.  Dijagnoza se postavlja na osnovu negativnog vitaliteta zuba i jakog neprijatnog mirisa kada se instrumentom uđe u prostor kanala korena zuba.


Kako se leči gangrena zuba?

Glavni uzroci nastanka gangrene zuba su trauma i duboki nelečeni karijes koji lagano inficira pulpno tkivo zuba. Ukoliko izostane reakcija organizma, bakterije invadiraju prostor kanala i kavuma zuba. Najbolja prevencija je adekvatno održavanje higijene usne duplje, sanacija karioznih zuba i redovne kontrole kod svog stomatologa.

Kako bi se izlečila gangrena zuba, neophodno je očistiti ceo prostor kavuma i korena zuba od nekrotičnog tkiva odgovarajućim instrumentima i antiseptičnim rastvorima. Zatim se aplikuju lekovi i zub se zatvara na određeni vremenski period u zavisnosti od vrste leka koja je stavljena. Lekovi se menjaju dok se ne postigne potpuno odsustvo neprijatnog mirisa iz zuba, supuracija periapikalnog tkiva i bolovi ako su se javili usled komplikacije invazija bakterija u periapikalni prostor. Kada se steknu svi povoljni uslovi, kanal korena se puni adekvatnim materijalom za trajno zatvaranje, a krunica zuba restaurira adekvatnom nadoknadom u zavisnosti od stepena njenog oštećenja.

Međutim, može doći i do određenih komplikacija kod ovog problema. Komplikacija gangrene nastaje usled širenja bakterija i njihovih produkata izvan granica kavuma i korena obolelog zuba. Akutizacija infekcije u periapikalnom tkivu izaziva bolove i otok koji se najkraćim putem širi kroz kost u meka tkiva. U tom slučaju, neophodno je otvoriti problematični zub, obezbediti prohodnost kroz šupljinu zuba do periapikalnog tkiva. Na taj način se oslobađa pritisak koji izazivaju gasovi koji su proizvodi bakterija, te pacijent oseća trenutno olakšanje. Prepisuju se antibiotici, a pacijent se upućuje kako da održava higijenu dok ne prođe akutna faza. Zatim, započinje se u procedura mehaničke obrade, dezinfekcije i medikacije samog zuba do potpunog izlečenja.

Uticaj gangrene na oralno zdravlje 

Kao i svaka infekcija, gangrena je leglo bakterija koje pod određenim okolnostima mogu migrirati u obližnja i udaljena tkiva i organe i da izazivaju probleme. Pacijenti najčešće primete neprijatan zadah iz usta koji se ne smanjuje posle pranja zuba.

Preventiva je najznačajnija za zdrave zube i desni. Svaki pacijent se obučava o važnosti održavanja oralne higijene, pravilnom izboru četkice za zube, pravilnim tehnikama pranja zuba, značaju pomoćnih sredstava kao što su pasta za zube, konac, interdentalne četkice, oralni irigator i tečnosti za ispiranje usta.

Hitni slučajevi i pomoć savremene tehnologije

Pojavom novih aparata je znatno olakšan posao stomatologa. Mašinska obrada kanala korena zuba je postupak kojim se brže i efikasnije uklanjaju nekrotični delovi pulpe kao i inficirani delovi čvstog tkiva. Ultrazvučni aparat potencira dejstvo antiseptičnog sredstva i uklanja obolelo tkivo iz onih delova zuba koji su nedostupni standardnim instumentima za obradu kanala korena zuba. Rendgenski snimak daje jasniju sliku stanja onog dela zuba koji nije vidljiv golim okom.

U slučaju nastanka komplikacije, odnosno širenja infekcije u druga tkiva, mogu nastati stanja koja ugrožavaju život pacijenta. Infekcije se mogu putem mišića, fascija, krvnim i limfnim sudovima proširiti u prostore centralnog nervnog sistema i medijastinuma. U takvim slučajevima, opšte stanje pacijenata je izmenjeno, pa pored otoka i bolova  imaju i povišenu temperaturu, isrpljeni su i malaksali. Ovakvi slučajevi nisu česti, ali kada do njih dođe, odmah nakon pružanja prve pomoći pacijent upućuje kolegama specijalistima maksilofacijalne hirurgije, gde se dalje sanira nastalo stanje.

Da li se gangrena zuba može prepoznati u početnoj fazi?

Ukoliko zub nije promenio boju i nema veliki defekt tako da kroz otvoren zub pacijent oseti neprijatan miris, jedino stomatolog može da prepozna postojanje gangrene zuba pre pojave njenih očiglednih komplikacija. Preventiva je uvek prvi i najbolji bedem odbrane.

Pravilno i redovno održavanje oralne higijene je najbitnije za zdrave zube i desni. Međutim, redovne posete stomatologu se ne smeju zanemariti jer je samo stomatolog u stanju da prepozna stanje kao što je gangrena zuba i uoči delikatne promene koje se dešavaju. Potrebno je na vreme reagovati kako bi se stanje saniralo i da ne bi došlo do teških komplikacija koje mogu da ugroze zdravlje.

„Svaki zub je važan, zato održavajte redovnu higijenu zuba i idite na redovne preglede kod stomatologa”, ističe dr Mitrović.


Podeli tekst:

Dr Jovana Mitrović je stomatolog u Kruševcu sa višegodišnjim iskustvom u radu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde