Dijastema mediana - razmak izmedju centralnih sekutića

Dijastema mediana je slobodan prostor (razmak) izmedju gornjih (češće) ili donjih (ređe) centralnih sekutića. Obično se govori o dijastemi u stalnoj denticiji (stalni zubi), mada se često zapaža kod mlečne denticije i to je dobar prognostički znak da će se stalni zubi pravilno smestiti u zubni niz. 

Po obliku može biti paralelna, divergentna i kovergentna. U vreme nicanja stalnih zuba je normalna i privremena pojava i kod najvećeg broja slučajeva se zatvara nicanjem stalnih bočnih sekutića i očnjaka.

Koji su uzročnici nastanka?

Nasleđe, rasna pripadnost, fibrozni labijalni frenulum, prekobrojni zubi, potpuni nedostatak zametka jednog ili oba bočna sekutića, fuzija zuba, loše navike, makroglosija (veliki jezik), trauma, ciste u predelu sekutića.

Da li je dijastema mediana poremećaj?

Iako dijastema mediana spada u poremećaje koji se izučavaju u ortodonciji, u okviru malokluzija - rastresitost gornjeg zubnog niza, smatramo da ona ne pretstavlja veliki zdravstveni problem. Naprovit, lica mnogih ljudi bi izgubila na šarmantnosti zatvaranjem prostora između pednjih zuba. 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde