Cirkon zubi

Cirkon zubi poznati još i kao biserno beli zubi, već godinama  su pravi hit u svetu. Izrađuju se od prirodnog dijamanta, tako da se dostiglo savršenstvo protetskih radova, kako u estetskom, tako i funkcionalnom pogledu.

Fizičke i hemijske osobine

ZnO2 (cirkonijum oksid) je prirodni materijal koji se  prvi put koristio u svemirskoj tehnologiji.  Nakon dugotrajnog testiranja našao je  primenu i u medicini, gde se koristi preko 20 godina za izradu vestačkog kuka. Bele je boje, propušta svetlost i tvrdoća mu je preko 1300MPa.

Cirkonijum se u prirodi retko nalazi samostalno, dobija sa kao nusproizvod prilikom eksploatacije ruda.

Pozitivne osobine

  • Ne izaziva alergijske reakcije – smatra se da se alergijska reakcija na strana tela u organizmu javlja u oko 30% ljudi. Posle više godišnje primene u medicini, nisu se javile kako sisitemske tako ni lokalne alergijske reakcije.
  • Reaktivnost i perfektna odbrana –ZnO2 je poznat kao jedan od  najotpornijih oksida. Ova osobina oksida omogućava da kruna  ili most štiti zub od  nadrazaja i oštećenja slatkom ili kiselom hranom, od agresivnih tečnosti i od korozije.
  • Rentgenska prozirnost - cirkonijum propušta RTG zrake, pa je jedan od retkih materijala kod kojeg za ranu i pouzdanu dijagnozu karijesa pri snimanju zuba ne treba ukloniti zubnu nadoknadu.
  • Čvrstoća, udobnost, lakoća i neutralan ukus - pacijentu se u ustima ne javlja ukus metala, što je slučaj kod metal - keramičkih nadoknada. Može se jesti raznolika hrana, npr. uzimanje hladnog jela nakon vrućeg napitka, a da pri tom pacijent ne oseća nikakvu neprijatnost.
  • Vrhunska estetika – cirkonijum oksid kao prirodni materijal je najsličniji prirodnom zubu, transparentan, čvrst i biserno bele boje.


Želite da zakažete pregled kod zubara? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Podeli tekst:

Dr Nataša Zaharijev je doktor stomatologije. Diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Nišu sa prosečnom ocenom 8.86. Radno iskustvo sticala u više stomatoloških ordinacija. Vlasnik je stomatološke ordinacije ”Zirkon D...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde