6 saveta za bele zube i zdrava usta

Kako se peru zubi i vodi računa o higijeni usta je zaista važno, ali da li smo svi eksperti kada je tehnika pranja zuba u pitanju? Statistika broja stanovnika sa lošom higijenom usta je, na žalost, zastrašujuća.

Pročitajte 6 saveta za održavanje higijene usta

1. Upoznajte se sa zubnim koncem

Nije važno samo koliko često čistimo zube. Vrlo je važna i tehnika čišćenja zuba, nepravilnim čišćenjem nećemo uspeti odstraniti sve nečistoće i naslage sa zuba. I onda se čudimo što nemamo divne i zdrave zube... Čak i oni, koji su svladali pravilnu tehniku čišćenja zuba zubnom četkicom, često nisu nikada držali u ruci interdentalnu četkicu ili zubni konac. Nažalost, to se vidi u zubarskim ordinacijama.

2. To je isto kao i čišćenje

Pokazalo se da je za kvalitetno čišćenje zuba zubnom četkicom puno važnije kako čistite zube, nego npr. kakvu zubnu pastu koristite. Bolja i skuplja zubna pasta ne može nadoknaditi dobar «ručni rad», koji je najbolje sprovesti nakon svakog obroka. To je kao da za pranje poda kupite najbolje sredstvo, ali operete površno. Na njemu bi, ipak ostale mrlje.

3. Svesno odstranite plak

Klasičnu zubnu četkicu tokom čišćenja zuba i desni trebalo bi postaviti pod uglom od 45 stepeni, tako da vlakna četkice dotiču zube i desni. Nežno pomerajte četkicu, kako bi vlakna došla do žleba desni i skidajte plak u smeru od desni, prema vrhu zuba. Trudite se da čistite svesno svaki zub samostalno. Kod donjih zuba nečistoće otklonite u smeru od desni prema zubima, dakle odozdo prema gore.

4. Čistač za ružičasti jezik

Temeljno očistite zube sa svih strana – prvo čistite unutarašnju stranu, zatim i zadnju stranu zuba, pokretima u smeru gore i dole. Potom napred i pozadi očistite površine kojima usitnjavate hranu, odnosno na kutnjacima. Na kraju koristite posebnu četkicu sa čistačem. Ne radi se o nepotrebnom luksuzu – čistač je određen za čišćenje naslaga na jeziku, gde se skupljaju bakterije, koje dovode do neprijatnog zadaha. Naslage se čiste od korena jezika, prema njegovom vrhu.

5. Interdentalne četkice

Interdentalne četkice prikladne su za čišćenje prostora među prednjim zubima i prostora među kutnjacima. Izaberite pravilnu veličinu, koja će ispuniti prostor među zubima i kojom će se lako čistiti. Za jedno korišćenje pripremite oko 30 cm zubnog konca i omotajte ga oko kažiprsta svake ruke. Konac se prihvati između palca i kažiprsta obe ruke, tako da napeta nit između prstiju bude dugačka oko 5 cm. Tako je konac pripremljen za čišćenje gornjih zuba.

6. Za kontrolu vodica za ispiranje usta, indikator plaka

Za čišćenje koncem na donjoj vilici, ponovno napnite nit između palca i kažiprsta, tako da kažiprstom pritiskate nit. Konac će se fino uvući između zuba i pokretima je potrebno obuhvatiti zub. Nikada nemojte koristiti pokret napred - nazad, jer biste mogli  povrediti desni. Kada je zub očišćen, odmotajte novi deo konca i nastavite. Ukoliko niste sigurni jesu li Vaši zubi potpuno čisti, koristite ogledalo ili posebnu vodicu za ispiranje usta, koja menjanjem boje ukazuje na pojavu plaka.


Pravilna oralna higijena može popraviti Vaše zdravlje i izgled zuba. Prisutne bakterije ulaze u krvotok i mogu se širiti po celom telu, gde uzrokuju infekcije. Zato se ne isplati podcenjivati oralnu higijenu, ako želite imati divne zube i sprečiti razne bolesti, povezane sa bakterijama u ustima.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Aman 21.09.2012

    Eh, taj fotošop. Kao što vidiš, za ovakve i mnoge druge ietervnncije fotošop je apsolutno i zamenljiv i nepotreban (psoebno ako moraš da ga platiš da bi samo sredila svoje fotke) recimo stvar zbog koje fotošop kod mene ima ogroman minus je štelovanje selekcije kao kod gimp-a. Ko je ikad probao to na gimp-u, znaće o čemu pričam. Ko nije, džaba da objašnjavam


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde