Virus uzrok visokog krvnog pritiska

Naučnici američkog univerziteta Harvard saopštili su da je jedan običan virus možda odgovoran za visok krvni pritisak.

Naučnici su do sada sproveli istraživanja na laboratorijskim miševima, navodi se u njihovom najnovijem izveštaju i dodaje da je infekcija citomegalovirusom (CMV), koja je bez uobičajenih simptoma, verovatno toliko rasprostranjena da će biti teško utvrditi sve efekte kod ljudi.

Taj virus ima više od polovine Amerikanaca starijih od 40 godina. Infekcija je doživotna i velika većina čak i ne zna da je ima. Za sada se pretpostavlja da infekcija može da dovede do nekih srčanih oboljenja, kao što je sužavanje arterija gojaznih osoba.

Naučnik Klajd Krampaker (Clyde Crumpacker) izjavio je da je moguće da infekcija pogađa krvne sudove, što dovodi do visokog krvnog pritiska.

Stručnjaci navode da je neophodno dosta istraživanja na ljudima i da će to trajati godinama dok se tačno ne utvrdi da li je virus možda uzročnik hipertenzije.

Trećina Amerikanaca, odnosno oko 72 miliona ljudi i oko jedna milijarda širom sveta boluje od povišenog krvnog pritiska. Krvni pritisak je jedan od uzročnika srčanog i moždanog udara.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa pritiskom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Sandra 04.11.2023

    Kod mene je slučaj da mi je virus izazvao povišen krvni pritisak sa 90/60 na 130/80, sve vreme dok je virus bio u organizmu


  2. Zorica 28.05.2009

    Moja je dijagnoza hypertensio esentialis evo vec 25 godina. Sve je isto, samo se menjaju generacije lekova, i proizvodjaca. Postovanjem propisane terapije od strane doktora interniste, sve je pod kontrolom. Svi faktori rizika koji uticu na poviseni krvni pritisak su od moje strane eliminisani. Biohemijski rezultati su u redu i nema odstupanja kod ponovljenih merenja. Zapazila sam da kada cekam na zakazani pregled kod lekara da bi mi prepisao redovnu terapiju, ponasanje neodgovornih pasijenata utice na mene i to mi podigne gornji pritisak za 20% . A sto se tice virusa koji je odgovoran za poviseni krvni pritisak, moguce je, a pogotovu ako se kaze da je pritisak nasledni.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde