Traka protiv opekotina kože

Škotski naučnici razvili su trakicu koja umesto vas menja boju. Čim je osoba koja je nosi izložena prejakom ultraljubičastom zračenju, koje bi moglo dovesti do opekotina, na koži porumeni.

Ljudi često primećuju vidljive znakove opekotina na koži tek četiri do osam sati nakon izlaganja suncu, kada je šteta već učinjena. Nova naprava, koja bi se mogla nositi oko struka, napravljena je kako bi upozorila osobu koja je nosi na mogućnost nastajanja opekotina zbog prejakog sunca.

Vođa ovog istraživanja, profesor Andrew Mills, objasnio je: " Rak kože veliki je zdravstveni problem u Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama, a u podlozi razvoja te opake bolesti često stoje opekotine od sunca. Ova naprava je pomoćno sredstvo koje omogućuje ljudima da sigurno uživaju na suncu."

Naprava koja je razvijena na Katedri za čistu i primenjenu hemiju Univerziteta Strathclyde obično je žute boje, ali kada postoji rizik da bi koža mogla izgoreti postane roza.

Narukvica s "inteligentnom trakom," iz žute pređe u ružičastu nakon opasnog izlaganja ultraljubičastim zracima. Jednostavna je i upotreba, narukvicu navučete pre odlaska na plažu, a čim promeni boju vreme je za debeli hlad.

Ovakve nove tehnologije mogle bi biti vrlo korisne budući da u je u celom svetu, pa tako i kod nas, rak kože u porastu.
Većina slučajeva raka kože uzrokovana je preteranim izlaganjem sunčevom zračenju i prekomernom upotrebom solarijuma.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa opekotinama kože.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. biljana 04.06.2009

    To je odlicna stvar i za decu i za nas "matore", samo me interesuje da li i kod nas moze negde da se nabavi? Ako neko zna, molila bih da mi odgovori.


  2. Sanela 25.04.2009

    Ovo je odlično, još samo kad bi moglo da se kupi kod nas. Ja redovno izgorim na plaži i roze sam. Kad bi imala tu traku mnogo bi bolje živela.
    Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde