Prva transplantacija pluća seropozitivnom pacijentu

Pacijent koji patio od 'ozbiljne respiratorne insuficijencije koja mu je ugrožavala život' operisan je početkom prošle sedmice i njegova postoperativna dijagnoza je dobra, rekla je portparolka Mediteranskog instituta za transplantacije i visokospecijalizovane terapije [ISMETT] Serena Pico.  
 
Ona je dodala da su do danas uspešno obavljene transplantacije jetre, bubrega ili pankreasa seropozitivnim pacijentima, ali da je ovo prva intervencija u nivou pluća.  
 
Serena Pico je rekla da je osnovna teškoća u ovakvim slučajevima to što pacijenti posle transplantacije dobijaju terapiju koja slabi njihov imunski sistem, što je posebno opasno kod seropozitivnih pacijenta koji već pate od imunodeficijencije izazvane HIV-om.  
 
Mogućnost da se transplantacije rade i seropozitivnim pacijentima postoji zahvaljujući novoj generaciji lekova koji su vrlo efikasni protiv virusa HIV-a, objasnio je specijalista za infektivne bolesti Paolo Grosi, koji je zadužen da prati postoperativni tok.  
 
ISMETT sarađuje sa jednom od prestižnih ustanova u ovoj oblasti medicine, američkim univerzitetskim medicinskim centrom u Pitsburgu. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde