Prolom voda: Voda za reumatološka oboljenja

Možda se sad pitate - kakve veze voda ima s reumatološkim bolestima? Činjenica koja nije široko poznata jeste da voda utiče na zdravlje zglobova. Šta se dešava sa njima onda kada nam je telo u stanju hronične dehidracije i kako ona utiče na već postojaća reumatološka oboljenja? Upravo na ta pitanja odgovaramo u ovom tekstu, a sve to kroz primer dobre prakse koju ima Prolom banja.

Značaj vode za zdravlje zglobova i hrskavica

Simptomi dehidracije su žeđ, vrtoglavica, bledilo i suvoća kože. Ovi simptomi su lako uočljivi i ukazuju na to da hitno treba da posegnemo za čašom vode - ili dve.

Međutim, oni manje vidljivi simptomi često nam promaknu. Oni se razvijaju polako i neprimetno, a značajno nam utiču na svakodnevicu. Kada smo u stanju hronične dehidracije, osim drugih organa, pate i naši zglobovi i hrskavice. Verovali ili ne - oni se sastoje iz 70 do 80 odsto vode. Kada su u stanju hronične dehidracije, oni polako gube prirodnu elastičnost i vlagu, te naše kosti gube neophodnu potporu, koja sprečava i njihovo međusobno trenje.

Na žalost, lako je upasti u takvo stanje. Prihvatajući trendove načina života zapadne civilizacije i uzimajući u obzir tamošnju statistiku, dolazimo do zaključa da je čak do 75% stanovništva izloženo hroničnoj dehidraciji. Ne samo da manjak vode utiče na sveukupno zdravlje organizma, već uvodi telo u stanje inflamacije, te pogoršava već postojaće inflamatorne procese u organizmu. 

Voda koju konzumiramo je izuzetno važna kada su u pitanju različita zapaljenska oboljenja zglobova, kao što su određene reumatološke bolesti.

Zašto su slučajevi reumatoloških oboljenja u porastu?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, stopa mnogih reumatoloških oboljenja je u porastu, ali i stopa invaliditeta izazvanih upravo ovim bolestima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštava da će broj obolelih nastaviti da raste i da će do 2040. godine do 27% odraslog stanovništva biti dijagnostikovano s nekom od reumatskih bolesti.

To nas dovodi do pitanja - zašto su slučajevi reumatoloških oboljenja u porastu? Mnoge studije dovode u vezu sedentarni način života i gojaznost sa nastankom reumatoloških bolesti. S obzirom na to da nas savremeni stil života često dovodi do ovakvih stanja, nije čudno zašto je taj broj u porastu. S druge strane, kako medicina napreduje, tako se povećava i prosečan životni vek čoveka, a znamo da je starost takođe važan faktor u nastanku ovih bolesti.

Šta znamo o Polom vodi i Prolom banji u kontekstu reumatologije?

Postoji preko 100 različitih reumatoloških oboljenja, ali najzastupljenija su sledeća:

  • Degenerativni reumatizam (osteoartritis);
  • Autoimnunski artritis.

Nekada se mislilo da je osteoartritis neinflamatorno oboljenje, te da se korenski, u svom postanku, potpuno razlikuje od autoimunog. Smatralo se da degenerativni reumatizam nastaje kao posledica “trošenja”, te propadanja zglobnih hrskavica i da je lokalnog karaktera. Autoimuni artritis, s druge strane, bio bi sistemskog karaktera i kroz inflamatorne procese bi uništavao zglobove i hrskavice. Međutim, kako se nauka konstantno razvija, savremena saznanja o autoimunskim i zapaljenskim procesima nas navode na malo drugačije zaključke, te novije studije pokazuju da kod nastanka degenerativnog artritisa ipak veliku ulogu igra hronično zapaljenje