Trichoepithelioma

Trichoepithelioma (Epithelioma adeonides cysticum) je benigni, često nasledni nevoidni tumor sa diferencijacijom u smeru folikula dlake.

Klinička slika

Tumor se najčešće javlja u detinjstvu i raste do puberteta. Razvija se obično na centralnim delovima lica, ređe na kapilicijumu, na leđima i dr. Nekada se nalazi samo jedan čvor, a nekada nekoliko čvorova koji se po boji jedva razlikuju od okolne kože. Kada ima više lezija, obično su nasledne. Ponekad su čvorovi žućkasti, glatke i sjajne površine, transparentni, veličine zrna graška. Nekada se na površini tumora mogu videti i teleangiektazije (tačkasta proširenja kapilara). Kada tumor dostigne određenu veličinu, obilno se više ne povećava. Prognoza je dobra, nema maligne alteracije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, a potvrđuje se histološkim nalazom. U histološkoj slici karakterističan je nalaz rožnatih cista okruženih bazofilnim ćelijama koje odgovaraju ćelijama matriksa dlake. Promene pokazuju različito visoki stepen diferencijacije u smeru nastanka dlake.

Lečenje

Kod solitarnih tumora primenjuje se hirurško odstranjenje, a kod multiplih lezija dermoabrazija ili fotokoagulacija laserom.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde