Syringoma

Siringomi (Hidradenoma) su benigni tumori koji nastaju iz ćelija izvodnih kanala ekrinih znojnih žlezda.

Klinička slika

Klinički se razlikuju dva oblika tumora: periorbitalni i diseminovani siringom. Periorbitalni siringom obično se nalazi u predelu donjeg kapka, gde se javlja u vidu multiplih čvorića promera 1-5 mm, obično boje kože. Može se zameniti sa ksantelazmom ili milijama. Tumor je češći kod starijih žena nego kod muškaraca. Diseminovani siringomi razvijaju se takođe pretežno kod žena, obično između 10. i 30. godine života. Najčešći su na čelu, oko oka, na obrazima u predelu epigastrijuma. Diseminovani oblik se može pojaviti i na penisu, vulvi ili na prstima. Manifestuju se kao tvrde papule, glatke površine, ružičaste ili smeđe boje. Kod nekih bolesnika imaju zosterioforman raspored (kao kod herpes zostera). Prognoza je dobra, jer maligna alteracija nije opažena.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza. Histološki, u gornjem delu dermisa se vide mnogobrojne cistične i zarezima slične strukture sa dva sloja epitelnih ćelija.

Lečenje

Terapija se sastoji u eksciziji solitarnih siringioma. Za diseminovani oblik nema zadovoljavajuće terapije.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Gregorija 19.09.2023

    Molim Vas, da li se syrengiomu i na neki drugi način osim kirurški, npr. ultrazvučno? Postoji li još neka metoda riješavanja tog problema?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde