Retinoblastom

Tumor retine potiče iz njenih embrionalnih ćelija retinoblasta pa otuda i naziv tumora - retinoblastoma.

Klinička slika

Retinoblastom se javlja u prvim godinama života i to u većini slučajeva do treće godine, ređe u kasnijem dobu. Često se javljaju bilateralno.

U evoluciji retinoblastoma postoji više faza:
 • prva faza obuhvata početak bolesti, koji se ispoljava nalazom beličaste formacije na očnom dnu u retini, može da se širi po površini i da ima izgled ploče ili da raste endofitno prema staklastom telu u vidu pečurkaste prominencije.
 • Stadijum amaurotičnog mačjeg oka predstavlja fazu u kojoj je proces zahvatio veći deo staklastog tela. To je i stadijum u kome roditelji najčešće primete promene i dovode dete lekaru. Naime, roditelji primete da je zenica obolelog oka proširena, što je razumljivo, pošto je takvo oko amaurotično - slepo. Iz dubine prosijava sivobeličast refleks, što podseća na mačije oko i otuda i potiče naziv amaurotično mačije oko.
 • druga faza je glaukomni stadijum. Nastaje kada je tumor dovoljno narastao, tako da izaziva povećan intraokularni pritisak, što je praćeno bolovima, cilijarnom hiperemijom tipa staze i edemom rožnjače koji onemogućuje uvid u dublje delove.
 • treća faza se odlikuje širenjem tumora van očne jabučice. Tako ako tumor infiltruje papilu i skleru onda se on dalje razvija u orbiti. Međutim, može da infiltruje i rožnjaču, onda se on razvija u vidu karfiolaste formacije koja prominira u predelu otvora kapaka.
 • u četvrtom stadijumu nastaju udaljene metastaze, kada dolazi do generalizacije procesa sa mnogobrojnim metastazama, koje ukazuju na neposredno predstojeći letalni ishod. Prve metastaze se javljaju u mozgu  jer se tumor iz oka širi na mozak preko vidnog živca.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i oftamološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje zavisi od stadijuma u kome  je dete dovedeno i od toga da li je zahvaćeno i drugo oko. U prvom stadijumu vrši se enukleacija očne jabučice pri čemu se odstranjuje što veći deo optičkog živca jer se ovaj tumor širi preko njega ka mozgu. Isti je postupak u fazi amaurotičnog mačijeg oka i sekundarnog glaukoma. Međutim ako je došlo do prodora tumora u orbitu onda se vrši egzenteracija orbite, zajedno sa periostom, ili se orbita zrači i daju se citostatici.A


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Tina 12.05.2014

  Tacnije receno - na zenici ok akoje je zahvatio retinoblastom se na fotografiji vidi "bela senka", i tacno se vidi razlika zimedju zdravog oka i oka koje ima retinoblastom, na osnovu zenica na samoj fotografiji. "kad se osvetli blicom zenica takvog oka postaje bela". - to je znak. Inace ovaj retnoblastom se javlja u prvih 5 godina zivota, a ne 3 kako je navedeno. Sve najbolje.


 2. Tina 12.05.2014

  U nacionalnoj geografiji sam citala da je ovo moguce 'utvrditi' prek ofotografija, posto se zdravo oko koje ima makar malo zelenog pigmenta u sebi ponasa tako da usled blica daje crvene oci na fotografijama. Ako osoba koju uslikate na fotografiji nema oba oka zelena (usled specificnog fotografisanja i jacine blica) , vec samo jedno, onda to moze biti signal da odvedete dete kod lekara na preventivni pregled. Nije lose znati i ovo.


 3. sanja 29.09.2009

  Čim primetite da detetu seta oko ili je providno zasijalo odmah kod očnog lekara.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde