Rak jednjaka (Karcinom jednjaka)

Klinička slika


Kao najčešći simptom se javlja otežano gutanje tj. disfagija, i javlja se kao posledica suženja lumena jednjaka. Javljaju se još i povraćanje krvi, gorušica, povraćanje hrane, bol u grudima koji nije neposredno povezan sa jelom, gubitak težine, kašalj koji je izazvan gutanjem.

Dijagnoza


Za postavljanje dijagnoze se koristi nekoliko metoda. Jedna je rendgenski snimak jednjaka uz korišćenje barijuma. Ovom metodom je moguće otkriti određene promene tj. abnormalnosti jednjaka. Za postavljanje dijagnoze se koristi i metoda poznata kao endoskopija pri kojoj se u jednjak ulazi instrumentom. Prednost ovakvog pristupa se ogleda u tome što se omogućava direktna vizuelizacija promena i uzimanje tkiva radi biopsije.

Lečenje


Terapija izbora i prognoza bolesti zavise kao i kod većine malignih bolesti od stadijuma (da li je tumor lokalizovan samo u jednjaku ili je došlo do zahvatanja okolnih tkiva, organa ili udaljenih metastaza) i opšteg zdravstvenog stanja bolesnika. U lečenju ovog oboljenja se koriste:

 • terapija zračenjem,
 • hirurška terapija i
 • hemoterapija.

Hirurška terapija je najčešća i ogleda se u odstranjivanju dela jednjaka zahvaćenog malignim ćelijama. Visoko energetskim zračenjem se takođe deluje na maligne ćelije, a hemoterapija predstavlja sistemsku terapiju i njom se maligne ćelije napadaju lekovima. Hemoterapija i terapija zračenjem mogu poboljšati tok bolesti i dužinu preživljavanja.

Prevencija


Prevencija se ogleda u prestanku pušenja i preteranog konzumiranja alkohola, kao i smanjenje ishrane sa mnogo masnoće, malo proteina i nisko kalorične hrane.

Komplikacije


Glavna komplikacija ove, kao i svih malignih bolesti je zahvatanje okolnih tkiva, organa ili udaljene metastaze kao i gubitak telesne težine kao posledica neadekvatnog uzimanja hrane.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. dejan peric 04.03.2012

  Moj otac je umro od raka jednjaka pre godinu dana u becu. Od toga dana kada su pronasli doktori, pricali su ako nije dobijo metastazu onda moze da racuna na svoju buducnost. Upravo se uspostavilo da nije imao nigde metastazu ali tumur je bio velicine 12 cm. Kada su ga operisali oni su rekli da on mora da ide na terapije. Sa operacijom od 11 sati oni su njemu pravili baj pas jednjaka tako sto su odsekli polovinu zeluca pa su napravili taj deo jednjaka izeludac su mu podigli. Posle svakog jela on nije mogao da seta da ustaje dokle nije mogao zeludac da svari. Nakon 6 meseci on je dobijo metastaze u glavi u plucima u stomaku inakon toka doktori su nam rekli da u njemu ne vide njegovu buducnost nakon toga on je umro na velikim mukama ibolovima. Katic slavisa 1961-05-3-2011.


 2. daca 30.09.2010

  Sta treba i kako se treba hraniti neko ko ima rak jednjaka moj prijatelj ima ali nezna kako treba i sta treba uzimati od hrane molim nas da mi kazete sto pre


 3. VESNA KOSOVIC 21.05.2010

  Moja majka ima karcinom jednjaka. . . . Hrani se iskljucivo na gastrostomu. . . Obustavljena je svako lecenje sa onkoloske strane. . . . Sta me ceka?????? Molim savet. . . . . . Lekri kazu jos nekoliko meseci. . . . . . . . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde