Pleomorfni adenom pljuvačnih žlezda

Pleomorfni adenom je najčešći tumor velikih pljuvačnih žlezda i predstavlja 70% svih benignih tumora ovih žlezda. Ovaj tumor se javlja između 30 i 60 godina života, češće u žena nego u muškaraca.

Klinička slika

U parotidnoj žlezdi pleomorfni adenom se obično lokalizuje u površnom režnju, ispred ili ispod aurikule u donjem polu žlezde. Tumor je pokriven kožom normalne boje koja je pokretna. Palpacijski tumor je okrugle ili lobulusne forme, gladak, bezbolan, elastično-čvrste konzistencije, lako pokretan prema površini, a bazom vezan za žlezdani parenhim.

Pleomorfni adenom raste veoma sporo, dugi niz godina, najčešće bez ikakvih smetnji i bolova. Tokom svoje evolucije tumor može dostići različitu veličinu. Kod poodmaklih slučajeva tumor može dostići veličinu pesnice a i više od toga.
Pleomorfni adenom obično se javlja kao solitarni tumor jedne parotidne žlezde.

Maligna alteracija se javlja u 3-15% bolesnika sa ovim tumororm. Obično se tada, posle dugotrajne mirne faze i laganog razvoja, naglo ubrzava rast, pri čemu se tumor povećava prema spolja i prodire u susedne regije infiltrujući ne samo pljuvačnu žlezdu već i mišiće i kost. Dalji znaci maligne alteracije tumora su čvrsto prirastanje tumora uz kožu sa pojavom bolova, koji se šire na lice i vrat. Tumor je čvrste konzistencije, neravne površine, nepokretan, bolan i bez jasnih granica. Javlja se paraliza jedne ili više grana facijalisa sa eventualnom pojavom metastaza u regionalnim limfnim žlezdama. Kod poodmakog stadijuma maligne alteracije javlja se nekroza i bolna ulceracija tumora, sa metastazam u plućima.

U drugim pljuvačnim žlezdama pleomorfni adenom se javlja ređe: u submandibularnoj (8%), u sublingvalnoj (0,5%), u malim pljuvačnim žlezdama (6,5%). Najčešće se lokalizuje u palatinumskim submukoznim žlezdama. U početku evlolucije ovi tumori ne pričinjavaju nikakve subjektivne tegobe, a kasnije veličinom dovode do smetnji govora, gutanja i disanja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, sijalografije. Biopsija nije preporučljiva zbog rasejavanja tumorskih ćelija i moguće povrede grana facijalisa.

Lečenje

Lečenje pleomorfnog adenoma je hirurško i zavisi od lokalizacije tumora. Tumori u malim pljuvačnim žlezdama, u sublingvalnoj, i submandibularnoj se ekstirpuju zajedno sa žlezdom. Kod lokalizacije u parotidnoj žlezdi ovi tumori se odstranjuju subtotalnom ili totalnom parotidektomijom uz očuvanje nerva facijalisa.

Zakažite pregled kod hirurga:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Zorica Đerić 20.08.2012

  Imam tumor veličine pesnice. Da li moram da operišem?


 2. Lukic Aleksandra 23.08.2011

  Utvrdjen je t umor na dousnoj pluvacnoj zlezdi i biopsija i trabalo je da se operise ali je na CT pluca uoceno par sitnijih promena koji kao odgovaraju sekundarnim depozitima. Uradjena je bronkoskopija i nalaz je negativan u medjuvremenu pojavilo se crvenilo i neka vrsta kraste na otoku lica oko mesta reza biopsije. Sada je doslo do neslaganja lekara oko daljnjih koraka. Ne zele da urade operaciju dok se ne utvrdi poreklo promena na plucima a vreme prolazi. Pulmolog smatra da bi nalaz opet bio negativan jer su promene jako male i nemogu da se pravilno detektuju i da jedino moze hiruski da proba da dobije isecak sto bi opet produzilo ceo proces resavanja glavnog problema a to je tumor na licu koji je postao u medjuvremenu bolan. Na kraju su nam predlozili da odemo u drugu ustanovu (kamenica) i potrazimo drugo misljenje. Tako da je predhodnih tri meseca i sve sto smo uradili bukvalno proslo bez rezultata. U pitanju je moj suprug koji ima 46 godina i koji polako gubi nadu u lekare i citav sistem. Ako mozete da nam date neki savet bila bi vam veoma zahvalna.
  Pozdrav


 3. misa kotic 19.08.2009

  Meni se javlja otok na levoj strani i to otprilike na dnu levog uveta. Pre 7-8 godina to sam isto imao i na desnoj strani ali sam (secam se) u kolima osetio u usnoj duplji cudan slankast, sluzav ukus a posle toga sam izbacio i kao neku vrstu kamencica nepravilnog oblika. Posle toga nisam imao problema, do prosle godine i to pri konzumiranju corbe sa sircetom. Odjednom se javio otok i crveilo u licu i u ocnim dupljama na roznjacama. Crvenilo je jakog inteziteta i deluje zastrasujuce. Tada se otok momentalno poveca i stvrdne. Posto sam po prvom pojavljivanju, pre izbacivanja kamena otisao kod maksiofascijalnog doktora on mi je tada prepisao klindamicin, koji sam ja poceo da pijem i to narednih pet dana. E sad kad se opet to desi ja opet na svoju ruku ponovim terapiju. Pokusavam da nadjem razlog zbog cega se taj otok javlja, i dosao sam do zakljucka da se javio zadnja dva puta posle odlaska kod stomatologa, (posto tamo moras da zines da bi se izvrsila neka intervencija i to traje 10, 15, 20 minuta) da li je moguce da ga stim iritiram i da tada dodje do uvecanja istog. Napominjem da odrzavam besprekornu higijenu usta i da u usnoj duplji nemam ni karijesa niti drugih oboljenja zuba. Zadnje sto sam radio je stavljanje keramickih kruna na mestima gde mi zubi nedostaju. Zato bih molio da neko ko ima slican problem odgovori na pitanje koje sam postavio i na i na ovu kratku klinicku sliku.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde