Lejomiom jednjaka

Klinička slika

U odnosu na zid jednjaka lejomiom se širi prema spoljašnjem zidu jednjaka a kasnije i u lumen jednjaka. Obično su pojedinačni ređe multipli, različite velične, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.Klinička slika zavisi od veličine i lokalizacije lejomioma u jednjaku. Mali tumori su obično asimptomatski. U fazi bržeg rasta počinju da izazivaju tegobe u vidu osećaja stranog tela u jednjaku, pojavu mučnine, regurgitacije i povraćanja. Osećaj otežanog gutanja lokalizovan je u zavisnosti od mesta nastajanja tumora. Bol se pojavljuje kada dođe do razrastanja lejomioma i pojave pritiska na nerve. Karakter bola je u vidu pritiska, a ređe, jačeg bola kada se može i propagirati. Zbog pritiska na respiratorne puteve dolazi do kašlja, najčešće suvog, dispneje (otežanog disanja), gušenja ili promene glasa (promuklost) ako vrši pritisak na rekurentni nerv. Lejomiomi mogu da nekrotizuju u centralnom delu i dovedu do krvarenja iz razorenog mesta, a pojedini mogu da dovedu i do nastanka fistula.    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije, endskopskog pregleda i patohistološkog nalaza.    

Lečenje

Lečenje je hirurško i podrazumeva odstranjivanje celog tumora. Kontrola posle operacije je neophodna zbog mogućnosti recidiva ili zbog pojave novih tumora u blizini ranijeg.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde