Hepatoblastom

Uzrok nastanka

Rizični faktori za nastanak hepatoblastoma jeste ekspozicija poda još u toku trudnoće kancerogenim materijama, hepatitis B ili C.
 
 
 
 

Klinička slika

Hepatoblastom nastaje rano, najčešće pre treće godine života i neko vreme se razvija bez simptoma. Nekada je prvi znak palpabilna masa u gornjem desnom kvadrantu abdomena i generalizovana malaksalost, slabost. Mogu se javiti bol u abdomenu, mučnina, povraćanje, gubitak telesne težine. Nekada se može javiti žuta prebojenost kože i sluzokoža. Kod starije dece se zbog lučenja gonadotropina javljaju rano znaci puberteta i razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika.
Može dati metastaze u pluća, abdomen, kosti, centralni nervni sistem.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza (alfa-feto protein u krvi), ultrazvuka, CT-a (skener), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), biopsije i patohistološkog nalaza.
 
 
 

 

Lečenje

Leči se kombinovanom terapijom: hemoteraiija i resekcija jetre ako je lokalizacija povoljna i veličina manja. Kod dece kod koje se tumor može kompletno odstraniti bolja je prognoza, preživljavanje je 90%.
 
 
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde