Epulis

Epulis je tumorska tvorevina gingive u predelu alveolnog nastavka. Javlja  se skoro isključivo na vilicama gde su prisutni zubi. Ubraja se u reaktivne hiperplazije.

Uzrok nastanka

Smatra se da hronične iritacije kao kariozni zubi, loše urađene plombe ili proteze dovode do pojave epulisa. Javlja se najčešće između 20. i 40. godine života, češće u žena nego u muškaraca.

Klinička slika

Epulis može biti granulomatozni ili fibromatozni.

Granulomatozni epulis ima više parenhima nego strome. Mekše je konzistencije, crvene boje, lako krvari na dodir. Obično je peteljkasto spojen za gingivu.

Fibromatozni epulis sadrži pretežno kolageno vezivno tkivo i može izgledati kao ožiljačni stadijum granulomatoznog epulisa. Čvršće je konzistencije, ne krvari na dodir i ima boju sličnu kao i ostala sluznica usta. Lokalizovan je najčešće na marginalnom rubu gingive, veličine zrna graška do lešnika, a nekada je i veći. Njegov rast počinje iz interdentalnog prostora od parodoncijuma i periosta a može zahvatiti i više susednih zuba. Tumorsko tkivo usled pritiska susednih struktura (usana, obraza, jezika) daje na prvi pogled utisak da je širokom bazom spojen za podlogu. Usled mehaničkih oštećenja (za vreme jela) dolazi do pojave ulceracija i infekcije tumora tako da je izražena zapaljenska infiltracija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje je hirurško, ako se ne odstrani u celosti brzo dolazi do pojave recidiva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde