Benigni tumori duodenuma

Benigni tumori duodenuma su najčešće polipoidnog rasta, na peteljci ili široke baze, različite veličine, pojedinačni, multipli ili u sklopu brojnih polipoidnih sindroma (Peutz-Jegehersov sindrom, Gardnerov sindrom, Cowdenova bolest).

Klinička slika

Obično protiču asimptomatski, ali se mogu javiti i neodređeni tišteći bolovi u epigastrijumu praćeni mučninom i gađenjem. Veliki adenomi na peteljci usled nekroze mogu da krvare, pa se javlja melena (krv u stolici). Polipi na peteljci, većih dimenzija, mogu klinički da se prezentuju opstruktivnim tegobama praćeni bolovima, mučninom, gađenjem i povraćanjem, sa ili bez prisustva žuči. Adenomi Vaterove papile opstrukcijom na izvodne kanale pankreasa i holedohus daju simptome i znake akutnog pankreatitisa i opstruktivne žutice (subikterus ili ikterus – žutica, svrab po koži, aholična – svetla, bezbojna stolica, tamno prebojena mokraća).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, radiološkog pregleda, endoskopskog pregleda, biopsije i histološkog nalaza.

Lečenje

Transduodenoskopska polipektomija je metoda izbora za sve duodenalne polipe na peteljci i polipe široke baze, prečnika do 1 cm. Polipektomija sprečava nastanak maligne alteracije adenoma, biopsijom ili nakon polipektomije, indikuje hiruršku intervenciju, operacija se savetuje i bolesnicima sa velikim, širokobaznim polipima, nedostupnim za polipektomiju, koji izazivaju smetnje bolesnicima (recidivantna krvarenja, opstruktivne tegobe).
Zakakžite pregled i intervenciju kod hirurga:
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dika Mahmutovic 16.10.2014

    Dobar dan, molim vas objasni te mi o mojoj operaciji, imala sam operaciju tumora na duodenumu, i na žucnim kanalima. Uradjena su mi 3 PH nalaza - 2 su izašla benigna, a 3 nije opisano da ima malignih ćelija a ni metastaza. Moj tumor je ganglio citični para ganglion, pa vas molim samo mi objasnite da li postoji mogućnost da se pojavi maligni tumor, ja se osjećam dobro jedino ponekad osjećam bol na lijevoj strani pored pupka.
    Unaprijed puno vam hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde