Benigni tumori želuca

Benigni tumori želuca su predominantno epitelijalnog porekla i najšešće se prezentuju kao polipi.

 

 

Uzrok nastanka

Ne postoji opšte prihvaćena koncepcija o nastanku želudačnih polipa. Čini se da nastaju zbog stimulusa nepoz nate geneze koji uzrokuju proliferaciju ortotopskih struktura.

 

 

Klinička slika

Polipi su češći na peteljci, dijametra od nekoliko mm do desetak i više cm. Najčešće su solitarni, ređe multipli i sa najčešćom lokalizacijom u antrumu želuca.

U većine bolesnika polipi protiču asimptomatski. Kliničke manifestacije benignih tumora želuca zavise od lokalizacije i veličine polipa. Polipi udaljeni od kardije i pilorusa manifestuju se mučninom, gađenjem, težinom nakon obroka, a bolovi mogu nekad da nalikuju ulkusnim. Polipi na peteljci blizu kardije ili pilorusa mogu da prolabiraju u jednjak i bulbus i da izazovu opstrukcione tegobe: otežano gutanje ili povraćanje prethodno unete hrane. Kada se erodira krvni sud, nekrozom površine polipa, može da se ispolji melena (krv u stolici) i/ili hematemeza (krv u povraćanom sadržaju).

 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, radiološkog pregleda, gastroskopije, biopsije i histološkog nalaza.

 

 

Lečenje

Sve polipoidne promene u želucu treba tran sendoskopski ukloniti. Velike polipe koji se ne mogu obuhvatiti, koji su skloni krvarenju ili imaju displastične promene treba hirurški uklanjati.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. dragica 12.07.2013

    Imala sam probleme i levom delu ispod rebara i to mucnina naduvanost bol i vrlo jako uznemirene creva i krvarenje. Bila sam prestrasena i otisla sam lekaru napravila sam kolonoskopiju gde mi je utvrdeno samo hemoroide 1 stepen a na gastroskopiju vidi se neki nabor koi emituje polip slika dali su mi samo ranital pa posle 6 meseci opet kontrola pa sada mi e vreme i plasim da bi mozda taj emitator polipa mi ne bude nesto loso molim vas odgovorite mi


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde