Ameloblastom

Ameloblastom je najčešći odontogeni tumor. U odnosu na sve tumore vilica, ameloblastom se javlja kod svega oko 1% slučajeva. Može sa javiti u svim uzrastima, a najčešći je kod osoba od 3. do 5. decenije života. Ne postoji značajnija razlika u prevalenciji među polovima. Ameloblastom se javlja četiri puta češće u donjoj nego u gornjoj vilici. U mandibuli se najčešće formira u predelu angulusa i ramusa. U maksili je najčešće u predelu tubera, a znatno ređe u premolarnom predelu.
 
Ameloblastom raste polako i invazivno, infiltrišući okolinu, tako da posle razaranja vilične kosti prodire u okolna meka tkiva. Poseduje izrazitu tendenciju ka recidiviranju, naročito posle neadekvatnog primarnog hirurškog lečenja.
 
 
 
 

Klinička slika

Klinička simptomatologija ameloblastoma nije karakteristična. Razvoj tumora u viličnoj kosti je spor i asimptomatski. Ovaj tumor se najčešće dijagnostikuje u odmakloj fazi bolesti. Tumorom zahvaćena vilična kost može biti izrazito naduvena, zubi dislocirani ili rasklaćeni, postoji malokluzija, a proteza postaje neodgovarajuća. Može se pojaviti ulceracija na alveolarnom grebenu, opstrukcija nosa ili deformacija lica.
 
Na zubima koji su u zoni tumora može se zapaziti resorpcija korenova, a takođe i dislokacija. Ponekad u tumorskoj promeni se nalazi retiniran zub. Postoje dva posebna varijeteta ameloblastoma koji poseduju sve karakteristike malignoma. To su maligni ameloblastom i ameloblastični karcinom. Uglavnom se javljaju kod osoba čija je prosečna starost oko trideset godina, češće u mandibuli nego u maksili. Maligni ameloblastom daje metastaze pri čemu su očuvane mikroskopske karakteristike dobro diferenciranog tumora u primarnoj i u metastatskoj leziji. Metastaze malignog ameloblastoma se najčešće javljaju u plućima, verovatno zbog aspiracije tumorskih ćelija. Po učestalosti na drugom mestu su metastaze u regionalnim limfnim žlezdama, a zatim u skeletu, jetri, slezini, bubregu i koži. Ameloblastični karcinom poseduje mikroskopske karakteristike malignog tumora u primarnom kao i u recidivantnom tumoru, bez obzira na to da li je metastazirao ili nije.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije, patohistološkog nalaza. Rendgenski nalaz kod ameloblastoma nije jednoobrazan. Razlikuju se dva osnovna oblika ameloblastoma: monocistični i policistični.
Monocistični oblik se najčešće javlja kao jasno ograničeno, okruglo ili ovalno rasvetljenje koje liči na cistu. Kod takvih slučajeva konačna dijagnoza se postavlja histološkim pregledom. Sa progresivnim infiltrativnim rastom gubi se jasnoća granice tumora.
Kod policističnog oblika se nalaze multilokularna, litička rasvetljenja u kosti koja su
različite veličine. Trabekule često prožimaju leziju, što stvara izgled "mehurića od sapunice".
 
 
 
 

Lečenje

S obzirom na lokalno invazivni rast, sklonost ka recidiviranju (kod oko 30% slučajeva), kao i na maligni potencijal ovog tumora, danas se za lečenje ameloblastoma konzervativni hirurški postupak smatra neodgovarajućim. Standardnu formu lečenja ameloblastoma predstavlja široka resekcija tumorom zahvaćenog dela vilica do u zdravo okolno tkivo (marginalne ili segmentalne resekcije). Veliki, agresivni tumori se odstranjuju radikalnim hirurškim intervencijama tipa hemimandibulektomije ili maksilektomije. Budući da se ameloblastom smatra radiorezistentnim, zračna terapija se izuzetno retko koristi.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Marija Acimovic 12.02.2012

    Postovani,
    napipala sam tvrdu kuglicu na desnoj strani mandibule. Citajuci vas tekst pomislila sam da je to mozda ameloblastom. Inace ta kuglica mi ne smeta i nisam primetila nikakva oticanja, ni los koren zuba jedino mi se na desnoj strani lica pored usta pojavila jos pre 10 godina nekakva ''kuglica', tj. Kao da mi je oteklo nesto, mozda zub i od tada to imam na licu. Da li treba da posetim lekara ili kojeg spec. ?
    Imam 27 godina


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde