Adenomi kore nadbubrežne žlezde

Klinička slika

Adenom kore nadbubrežne žlezde daje sliku hiperfunkcije kore nadbubrežne žlezde koja može da se manifestuje kao Kušingov sindrom ili Konov sindrom.
 
Kušingov sindrom - kliničke manifestacije uključuju zaokrugljeno, pletorično  lice, centralnu gojaznost sa izraženim nadključnim i zadnje-vratnim masnim naslagama i uglavnom tankim ekstremitetima i prstima. Koža je tanka i atrofična, na kojoj rane teško zarastaju. Česta je pojava hipertenzije, kamena u bubregu, osteoporoze, smanjena otpornost na infekcije, smanjena tolerancija na glukozu i mentalni poremećaji. Javlja se prestanak rasta kod dece, dok je kod žena menstrualni ciklus obično iregularan.

Konov sindrom (primarni hiperaldosteronizam - povećane količine aldosterona, koji deluju uglavnom na bubrežne tubule, dovode do retencije (zadržavanja) natrijuma i povećanja volumena vanćelijske tečnosti, kao i do velikog gubitka kalijuma mokraćom, što je praćeno istovremenim gubitkom vodonikovih jona i razvitkom metaboličke alkaloze. Osnovni klinički znak je arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) praćena izvesnim simptomima uslovljenim hipokalijemijom i metaboličkom alkalozom. Hipertenzija je obično umerenog stepena, ne postoje značajne promene na očnom dnu, a retko su prisutni znaci opterećenja levog srca i oštećenja bubrega. Bolesnici se žale na jaku mišićnu slabost, na periodične paralize, naročito u donjim ekstremitetima, najizraženije posle buđenja, zatim na osećaj parastezija i povremene tetaničke grčeve. Postoje još nokturija (noćno mokrenje), umeren poliuričko-polidipsički sindrom (povećano izlučivanje mokraće, povećan osećaj žeđi), a karakteristično je odsustvo otoka.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalazom hipokalijemije i alkaloze (pri čemu treba voditi računa da bolesnik nije na diuretskoj terapiji i da je bio na normalnom unosu natrijuma), određivanjem aldosterona u plazmi i renina. Za lokalizaciju procesa najveću vrednost imaju CT i scintigrafija nadbubrežnih žlezdi.
 

Lečenje

Lečenje adenoma je hirurško, s tim što je potrebna preoperativna priprema spironolaktonom i dodavanjem kalijuma u ishrani.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde