Značaj ovsa u nezi kože beba


Ovas pripada grupi žitarica pri čemu se izdvaja po najvišim nutritivnim vrednostima u odnosu na ostale žitarice. Ima veoma povoljan uticaj na zdravlje čoveka zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, minerala, ugljenih hidrata, minerala, nezasićenih masnih kisleina, rastvornih dijetnih vlakana, saponina i polifenola. 

Ekstrakt koji se dobija ekstrakcijom ovsa, takođe, ima veoma povoljan uticaj na kožu, posebno u lečenju simptoma atopijskog dermatitisa i ekcema. Nemačka farmakopeja navodi efekte ekstrakta ovsa u ublažavanju svraba i za tu namenu zvanično propisuje kupke sa ekstraktom ovsa.

Studije sprovedene kod beba i dece su pokazale sledeće efekte ekstrakta ovsa na kožu:
  • Efikasno smirivanje simptoma atopijskog dermatitisa
  • Značajno poboljšanje u stanju suve kože (suvoća, perutanje i grubost)
Svojstva ublažavanja svraba i iritacije kože kod ekcema i atopijskog dermatitisa se pripisuju aktivnoj komponenti avenantramidu. U toku studije na bebama, deci  i odraslima (in vivo, placebo kontrolisana studija) ispitivan je efekat avenantramida  u različitim koncentracijama na kožu iritiranu histamin kapima (10mg/ml). Zaključeno je da avenantramid značajno smanjuje crvenilo, svrab i površinu kože zahvaćenu crvenilom.

baby-derm

S obzirom da je koža beba osetljiva i sklona crvenilu i perutanju ovas je čest sastojak proizvoda za negu kože beba. Prisutan je u obliku prečišćenog ekstrakta, ovsene koloidne smeše ili se preparatima posebno dodaje njegov aktivni sastojak avenantramid. U apotekama se mogu naći Baby Derm proizvodi iz kategorije medicinske kozmetike za bebe koji sadrže kao aktivne komponente ekstrakt ovsa i avenantramid. 

Svi sastojci u Baby Derm liniji su nealergenia, a pH proizvoda je 5.5, tj. prilagođen je fiziološkoj pH vrednosti kože. Sastoji se iz pet proizvoda: kupka, šampon, mleko za telo, krema za lice i krema sa zink oksidom. 

Kupka i šampon ne sadrže površinski aktivne materije na bazi sulfata, čestih uzročnika alergija kod beba, već sadrže prirodne površinski aktivne materije – jednu koja se dobija iz ovsa i drugu koja se dobija iz kokosovog ulja, kojei samo ima povoljan efekat na kožu. Studijama je potvrđeno da ove dve prirodne površinski aktivne materije ne deluju iritativno na kožu što je čest slučaj sa sulfatima – najčeše korišćenim površinski aktivni materijama u preparatima za higijenu kože. 

Mleko za telo, osim ovsa, sadrži dodatno pantenol koji, takođe, ublažava crvenilo kože, ulje borovnice, shea buter i vitamin E koji imaju visok hranljivi efekat na osetljivu kožu beba. 

Baby Derm krema sa Zno, osim ovsa, avenantramida i ulja borovnice sadrži cink oksid koji stvara film na koži bebe u predelu pelenske regije I na taj način je štiti od iritanasa iz fecesa i urina. 

Baby derm krema za lice za bebe, osim što sadrži već pomenute sastojke koji ublažavaju crvenilo kože lica kod beba sa ekcemima, formulisana je kao visoko hidrantna krema koja vlaži kožu lica bebe i sprečava njenu suvoću i perutanje.

Ekstrakt ovsa, osim što deluje povoljno na osetljivu kožu beba, takođe, pomaže u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa i ekcema kod dece i odraslih te Baby Derm proizvode mogu koristiti I deca svih uzrasta I odrasle osobe sa izrazito osetljivom kožom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Brankica 17.05.2018

    Koristim za moju bebu ovaj proizvod, tj. Kremu za lice. Pomogla nam je za uklanjanje ekcema koji je bio strasan. Prezadovoljna sam.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde