Kongenitalne anomalije genitourinarnog trakta bebe

Veliki broj dece se rađa sa kongenitalnim anomalijama lokalizovanim na različitim organima. Svako deseto novorođenče ima neku vrstu kongenitalne anomalije genitourinarnog trakta. Razna dečija urološka oboljenja zbog nekarakteristične simptomatologije dugo ostaju neotkrivena. Ranim otkrivanjem i lečenjem ovih anomalija uspešno se rešavaju ovi problemi. Uloga roditelja u nekim slučajevima može biti presudna.

Hipospadija

Hipospadija je urođeni poremećaj razvoja muškog genito-urinarnog sistema kod koga se spoljašnji otvor mokraćne cevi ne nalazi na vrhu penisa. Taj se otvor može nalaziti bilo gde od baze do površine penisa. Često je prisutna i zakrivljenost penisa pa postoji povezanost s drugim anomalijama mokraćnog sistema i interseksualnošću.

Hipospadija je najčešća urođena anomalija mokraćne cevi i javlja se kod 1:300 - 1: 500 muške novorođenčadi.

Hipospadija nastaje kad izostane spajanje dva mokraćna nabora u embrionalnom periodu. Bolest se recesivno nasleđuje s preskakanjem nekih generacija. Smatra se da su važni i spoljašnji faktori koji deluju u određenom trenutku razvoja deteta, ali oni još nisu identifikovani.

Prema mestu otvora mokraćne cevi osnovni oblici su

  • Anteriorna (prednja) hipospadija  -najčešće se nalazi, čak u 70% slučajeva, a deli se na podgrupe: glanularna - otvor je na donjoj površini glavića penisa, koronalna - otvor se nalazi u brazdi između glavića i tela penisa, anteriorna penilna - otvor je u prednjoj donjoj trećini penisa
  • Srednja hipospadija - otvor mokraćne cevi je u srednjoj trećini penisa. Ređe se nalazi; kod 10% slučajeva.
  • Posteriorna (zadnja) hipospadija - nalazi se kod 20% slučajeva, a deli se na podgrupe: posteriorna penilna - otvor na zadnjoj trećini penisa, penoskrotalna - otvor pri bazi penisa (10-15%), skrotalna - otvor mokraćne cevi nalazi se u skrotumu, perinealna - otvor se nalazi na međici.
Otvor mokraćne cevi ne nalazi se na vrhu penisa. Često postoji nepravilan prepucijum, kožica koja prekriva glavić penisa. Frenulum obično nedostaje. Glavić s prednje strane može imati oblik ploče. Penis može biti savijen prema napred (curvatura penis). Mogu postojati različiti stupnjevi poremećaja građe sunđerastog tela, vezivnih ploča, kože i drugih delova penisa. Mokraćni kanal je obično sužen tako da beba mokri uskim mlazom što dovodi do retencije mokraće.

Hipospadiju u 10 - 33% mogu pratiti udružene regionalne (kriptorhizam 15%) ili udaljene anomalije. Uz nju se često javljaju bubrežne abnormalnosti kao što su dvostruki bubreg na jednoj strani (ren duplex) i poremećena lokalizacija bubrega  (bubrežna ektopija). Ponekad je skrotum (mošnice) nepotpuno oblikovan i može se sastojati od više vrećica i režnjeva sa strane ili oko penisa. Kriptorhizam (nespušteni testis) čest je naročito kad je genitourinarni sistem, nepotpuno oblikovan.

Interseksualni poremećaj nastaje kad dete koje je genetski muško ili žensko razvije karakteristike suprotnog pola zbog hromozomskog ili hormonskog poremećaja. Kod dečaka koji imaju hipospadiju i nespušten testis veća je verovatnost postojanja interseksualnosti. Svaka je hipospadija oblik muškog pseudo-hermafroditizma.

Dijagnoza

Samim pregledom može se postaviti dijagnoza hipospadije, dodatnim pregledima ispituje se genitourinalni sistem i prisutnost dodatnih poremećaja građe.

Većina slučajeva hipospadija nalazi se na glaviću penisa ili naboru između glavića i tela penisa pa se lečenje sprovodi u estetske svrhe, ako se uopšte sprovodi. Ako je otvor na nekom drugom mestu lečenje je neophodno kako bi se omogućilo mokrenje u stojećem položaju, normalan oblik penisa i pravilan izlazak sperme tokom seksualnog odnosa što je nužno za postizanje trudnoće.
Lečenje je potrebno započeti od 6-18. meseca, najviše zbog psiholoških razloga, a ponekad i zbog oštećene funkcije ili nemogućnosti mokrenja stojeći. Hipospadija se u većini slučajeva može lečiti rekonstruktivnom hirurgijom (uretroplastika).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Alimpije 09.04.2011

    Ovo sam tražio. Odličan tekst.


  2. Slavkoljub Berić 07.02.2010

    Ne bih se složio sa praksom pojedinih doktora da ne sprovode operaciju hipospadije. Nažalost, kod mene nije na vreme konstatovana hipospadija tako da nije ni mogla da bude izvršena operacija. Sada u već poznim godinama, mogu slobodno da kažem da mi je taj propust doktora obesmislio i uništio život, i usmerio ga u pravcu života bez ljubavi. Kao da je 1000 tona težak teret na mojim grudima. Ne dozvolite da vaše dete doživi moju sudbinu. Molim vas konsultujte više doktora i učinite sve da pronađete najbolje rešenje za vaše dete.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde