Intertrigo bebe - ojed, upala kože pod pelenama

Od promena na koži sa kojima se majka najčešće sreće je tzv. intertrigo. Nastajanju ovog dermatitisa pogoduju maceracija i trenje preklopljenih površina, upotreba grubih pelena,  tragovi deterdženta i akalnih sapuna na vešu i infekcije izazvane bakterijama i gljivicama. Koža novorođenčeta vrlo je tanka i njen zaštitni sloj sabije razvijen, a izložena je štetnom delovanju mokraće i stolice koje sadrže niz štetnih materija i tokom dužeg kontakta sa kožom izazivaju upalu kože - dermatitis, koja je za dete vrlo neugodna jer svako ispuštanje mokraće i stolice dalje iritira kožu i promene se pogoršavaju.

Kako nastaje

Ova upala kože nastaje najčešće u perianalnom predelu usled delovanja bakterija koje se kao saprofiti nalaze u stolici. Osip se javlja kao crvenilo kože ravnomerno ili na nekim područjima jače izraženo. Ukoliko se proces dalje nastavlja dolazi do pucanja kože. Pojave se vruća crvena mesta sa mehurićima, dolazi do ljuštenja kože, bolne osetljivosti, napetosti i svraba. Svaki dodir sa mokraćom i stolicom izaziva bol, dete postaje plačljivo. Pelena koja tesno prianja uz kožu, skuplja tečni i polutečni materijal u toplom, vlažnom i stešnjenom prostoru. Najblaža reakcija je crvenilo sa osećanjem žarenja i svraba, pa su deca nervozna, plačljiva i slabo spavaju. Usled smanjenog isparavanja i usled znojenja može doći do maceracije sa erozijama i vlaženja. Na oštećenju kožu mogu se nadovezati infekcije bakterijama i gljivicama.

Gde se javlja

Osim predela genitalija, intertrigo se javlja i na drugim mestima gde se druge površine dodiruju i taru. To su nabori kože na vratu, pazušni pregibi i prepone.


Kada do toga dođe, terapija je, pre svega, intezivna lična higijena (voda, sapun) i obavezno razdvajanje dve površine koje se taru. Lokalno se mogu stavljati obloge od kamilice, tropostotni rastvor borne kiseline ili kortikosteroidne masti sa antibiotikom. Kod upornih infekcija potrebno je konsultovati pedijatra i uraditi bris iz rane.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde