Mlečac ili soor

Soor je gljivična infekcija usne duplje koja je česta kod novorođenčeta i mlađeg odojčeta. Promene se javljaju na toplim i vlažnim područjima bebinih usta (sluzokoži jezika, nepca, usne duplje) i na majčinim bradavicama.

Do infekcije može doći na porođaju (pri prolasku bebe kroz porođajne puteve), za vreme hranjenja ili pojenja deteta nečistim priborom ili dodirom deteta prljavim rukama. Deca koja su primala antibiotike mnogo su podložnija pojavi soor-a. Takođe, gljivice počinju da se razmnožavaju usled: pada imuniteta, nedostatka nekih vitamina i minerala, koji su česti kod žena posle porođaja. Zatim, trudnoća sama po sebi može prouzrokovati pojavu i širenje gljivica.

Simptomi kod bebe

Bebe otežano sisaju, nekada povraćaju, odbijaju hranu i dojku. Bele naslage na jeziku i u usnoj duplji se ne mogu skinuti lako, brisanjem, već se moraju sastrugati. Može se javiti i pelenski osip, jer gljivica kroz usta i organe za varenje na kraju I do tog dela. Zatim, od simptoma je prisutno i coktanje za vreme dojenja. Čuje se neki coktajući, kliktajući zvuk dok beba sisa. A ranije ga nije bilo. Bebu soor može da boli i da zato odbija sisanje, ili da sisa nepravilno i ne uzima dovoljnu količinu mleka.

Simptomi kod mame

Simptomi kod mame se razlikuju od žene do žene, nisu uvek isti, menjaju se, ili ih uopšte ne mora biti, ali ako beba ima soor, i mama ga verovatno ima.
Simptomi soora kod mame mogu biti: probadajući bol u bradavicama za vreme i posle podoja, koji ne prestaje ni posle promene položaja za dojenje, a do tada je sve bilo u redu. Probadajući bol u dojci, slično kao bockanje iglicama, razlikuje se od refleksa otpuštanja mleka. Peckanje, crvenilo, sjajne bradavice koje se ljuskaju, komadići naslaga slični peruti, kao i vaginalna infekcija.

Dijagnoza se postavlja pregledom deteta i dojke

Važno je na vreme dijagnostikovati infekciju i početi sa terapijom, jer kod nelečenih beba infekcija se može proširiti.

Terapija

Terapija je skidanje soor-a ½ do 1 sat pre hranjenja rastvorom sode bikarbone (jedna kafena kašičica sode bikarbone na 100gr prokuvane i ohlađene vode). Prst se obavije gazom, potopi u rastvor sode bikarbone i pažljivo skidaju afte sa sluzokože usta. Pri tome se bele skrame lako skidaju, ali nekada i krvare. Veoma je važno istovremeno brisanje dojki pre svakog podoja istim rastvorom. Kod upornih infekcija se koriste antigljivične kapi i gelovi. Lek se nanosi posle svakog podoja, očistite bradavice od mleka, namažite ih lekom i pustite da se osuše na vazduhu, bebi namažite usta i jezik ili ako beba koristi cuclu namažite lek na nju i dajte bebi.

Sterilišite bebine igračke i cucle, perite bebi ruke ako sisa prst, često menjajte grudnjake i koristite samo pamučne, jastučiće za grudnjake menjajte čim se nakvase. Ne perite bradavice često, koristite samo vodu, ne koristite sapun, gelove, ulja, dezodoranse, kreme i masti na bradavicama. Otkuvavajte peškire, posteljinu i donje rublje.
Ne mažite bradavice svojim mlekom, često luftirajte grudi. Neka vam se bradavice suše na vazduhu.

Berdnarove afte

Retko se kod dece javljaju tzv. Bednarove afte, slične soor-u. Ove afte su prekrivene fibrinskim naslagama, a okolna sluzokoža je crvene boje. Mogu se međusobnio spajati stvarajući figure koja podsećaju na krila leptira.

Berdnarove afte su posledica povrede upotrebom dugačkih grubljih cucli ili brisanja usta maramicom ili alvetom. Otkloniti uzrok nastajanja afti i one će nestati.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Allomanny 15.04.2011

    Pročitajte ceo blog prilično dobro


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde