Multiformni eksudativni eritem

Uzrok nastanka

Smatra se da je bolest posledica alergijskih zbivanja koja su inicirana virusima, bakterijama, lekovima, fokalnim infekcijama, tumorima i fizikalnima uticajima.
 
 
 
 

Klinička slika

Bolest počinje akutnom erupcijom karakterističnih promena veličine do 1 cm u prečniku koje se nakon 2- 4 dana menjaju, pogotovu  u svom središtu te nastaje eflorescencija poznata pod nazivom iris ili kokarda. Promene su smeštene na dorzalnim stranama šaka, na dlanovima i tabanima, a zahvataju i sluznicu usne šupljine. Bolesnici imaju i subjektivni osećaj svraba. Ove promene odgovaraju minor obliku za razliku od major ili teškog oblika koji karakterišu slične promene, ali kod koga dolazi i do oštećenja očiju i opsežnih erozivnih promena na sluznicama. Ove promene prati i visoka temperatura.
Česti su i recidivi obično u lakšem obliku bolesti.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, klničke slike, biopsije promena I patohistološkog nalaza.
 
 
 
 

Lečenje

Kod lakšeg oblika treba pronaći žarišta i ukloniti ih, pa se treba sprovoditi terapija antihistaminicima, vitaminom C i komleksima vitamina B. U težim oblicima bolesti treba dati 60-120 mg prednisolona. Kod lezija u ustima dolazi u obzir premazivanje rastvorom ili gelom sa ksilokainom.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Natasa 13.07.2009

    Mogli biste značenje i da prevedete na srpski :) kad već objašnjavate nepoznate pojmove, ništa ne znači da ga objasnite još jednim nepoznatim pojmom


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde