IBD centar Univerzitetske dečje klinike Tiršova


Ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i Evropskog udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (EFCCA) pokrenuli smo priču o IBD centrima, a sve to iz ugla IBD sestara. U septembru smo Vam predstavili IBD centar Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Ovog 19. u mesecu pričaćemo o IBD centru Univerzitetske dečje klinike Tiršova. Kroz priču nas vodi IBD sestra dnevne bolnice Odeljenja pedijatrijske gastroenterologije sa digestivnom endoskopijom i odsekom za hepatologiju, Sandra Apostolović.

UDK Tiršova

O IBD centru UDK Tiršova i njegovim kapacitetima

"Postoji samo jedna prostorija gde nam deca sa zapaljenskim bolestima creva dolaze na biološku terapiju. Nažalost, nemamo drugih. Takođe u toj istoj prostoriji dnevne bolnice se vrše pregledi i tu im otvaramo istoriju bolesti kada pacijent dođe na primanje biološke terapije. Kada treba obaviti kontrolne gastroskopije i kolonoskopije, radimo ih u endoskopskom kabinetu. Sve to je u okviru Odeljenja pedijatrijske gastroenterologije sa digestivnom endoskopijom." - objašnjava nam sagovornica Sandra. 

Skoro svi lekari i sestre Odeljenja su obučeni da brinu o ovakvim pacijentima. Glavna sestra Nataša Kojić, dr Nina Ristić, dr Ivan Milovanović, dr Milica Radusinović i dr Nataša Dragutinović, kao i IBD sesra Sabdra i ostale medicinske sestre čine tim IBD centra UDK Tiršova: "Svi smo mi uključeni u lečenje te dece i znamo sve što je vezano za to, pa se smenjujemo. To je zaista jedna kvalitetna saradnja."


Ukoliko ste propustili IBD podkaste s dr Ninom Ristiž i Ivanom Milovanovićem, pogledajte ih u nastavku.


Zaduženja IBD sestre

Na pitanje šta jednu medicinsku sestru čini IBD sestrom i koja su njena zaduženja, Sandra nam je rekla: "Prvo i osnovno što svaka IBD sestra treba i zna da radi jeste davanje biološke terapije, to je prvo i osnovno, a onda i sve ostalo. Kod nas su sestre obučene koje rade s biološkom terapijom, ali i da rade u endoskopskom kabinetu. To znači da ćemo mi, zajedno s doktorima, raditi i asistirati pri kolonoskopijama i gastroskopijama."