Komplikacije na oku kod dijabetičara


Oko dijabetes

Komplikacije dijabetesa mogu biti hronične i progresivne, a nazivaju se još kasne (nastaju posle nekoliko godina trajanja dijabetesa). Dijabetes je najčešći uzrok slepila kod odraslih osoba.

Nakon pet godina dijabetesa tip 1, javlja se dijabetesna retinopatija (promene na krvnim sudovima očnog dna), a može biti prisutna u dijabetesu tip 2 već u vreme postavljanja dijagnoze. 

Novi načini lečenja oka

Kod uznapredovalih slučajeva, posebno u makuli, koristi se anti VEGF terapija, injekcije koje se daju direktno u oko (tri injekcije na mesec dana). Ubrizgava se lek koji sprečava formiranje novih krvnih sudova.

Nemamo garanciju da će svakom pacijentu pomoći i da će se mnogo poboljšati vid. Posle primljene terapije, oftamolog procenjuje da li se nakon par meseci, nastavlja dalje ili ne.

Kod jako velikih komplikacija na oku primenjuje se vitrektomija. To je operacija gde se praktično čisti staklasto telo, izvlače se fibrozne promene, krv, i zamenjuje silikonskim uljem. Na taj način se razbistrava I poboljšava vid kod pacijenta. Ali, ni efekti ovih operacija nisu sigurni.

Kod bolesnog oka, krvni sudovi su izuzetno loši i efekat nikada ne može da se zna unapred.

Smatra se da je, kod dijabetesa, katarakta još jedna od hroničnih komplikacija.

Posebno teška komplikacija je neovaskularni glaukom, koji nastaje baš u fazi proliferativne neuropatije, kada novoformirani krvni sudovi otežavaju oticanje očne vodice koja se normalno luči i odlazi iz oka. Zbog toga, dolazi do velikog skoka očnog pritiska i jako je teško za lečenje. Tada uključujemo sve moguće antiglaukolne lekove, a nekada ni na taj način ne možemo da snizimo očni pritisak.

Lasersko lečenje komplikacija na oku - laser fotokoagulacija

Laserom se spaljuju i uništavaju loši krvni sudovi, ograničava se prostor oko njih i na taj način se smanjuje edem makule, odnosno žute mrlje, i time poboljšava oštrina vida.

Treba znati da nema izlečenja laserom, nego laser može da poboljša stanje, da zautstavi ili uspori proces koji postoji.

U raznim fazama oftamolozi koji se bave time procenjuju da li treba raditi fokalnu laser fotokoagulaciju ili panretinalnu.

  • Fokalna laser fotokoagulacija se radi kada su promene ograničene ili oko makule, Laserom se ne može ići na makulu, jer bi pacijent skroz izgubio vid, nego se oko makule radi bandaža, kako bi se smanjio otok tkiva i pacijent dobija bolji centralni vid.
  • Kod promena na periferiji, kada su manje izražene radi se fokalna laser fotokoagulacija. Kada su opsežne promene na celom očnom dnu, tada mora da se radi panretinalna laser fotokoagulacija. Tada se čuva zadnji pol retine ili mrežnjače a skoro kompletno prave pečati na okalnoj retini. To je preko 2 000 pečata, i radi se u više etapa.

Za Vodič kroz dijabetes, oftamolog Jasmina Tasić Stojanović


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa dijabetesom.


 


Podeli tekst:
Izvor: Emisija Vodič kroz dijabetes

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde