Henoch-Schonlein purpura

Uzrok nastanka


Radi se o imunom vaskulitisu koji pogađa krvne sudove kože, creva i bubrega. Pokretanje imunopatogenetskog mehanizma može biti izazvano bakterijama (beta hemolitički streptokok), virusima, gljivicama, lekovima, hladnoćom, alergijskom reakcijom na hranu ili ubod insekta i dr.

Klinička slika


Sindrom se sastoji od ospe tipa palpabilne purpure (crvenilo kože u vidu tačkastih krvarenja ili većih podliva), artritisa (zapaljenja zglobova), abdominalnog bola i bubrežnih promena.

Ospa je lokalizovana na donjim ekstremitetima i donjem delu leđa, a pojačana je na mestima koja trpe pritisak. Kožne promene javljaju se u naletima.Purpura ima izgled tačkastih krvarenja ili nešto većih, slivenih hemoragičnih promena. Uz purpuru se mogu javiti malaksalost, povišena temperatura i umor. Kožne promene se povlače posle 10-14 dana.

Artralgije (bolovi u zglobovima) i artritis javljaju se u krupnim zglobovima (skočni, koleni). Abdominalni bolovi prisutni su kod 20-40% bolesnika, a mogućne su i gastrointestinalne komplikacije (krvarenje, perforacije itd) uz koje se obično javlja muka, povraćanje, prolivi i melena (krv ustolici).

Oko 50% bolesnika ima znake obično blagog, a samo 5-10% razvija težu formu nefritisa sa mikrohematurijom a nekada i proteinurijom i makrohematurijom. Sindrom traje od nekliko dana do nekoliko nedelja i ima dobru prognozu. Bubrežne promene kod 5% bolesnika mogu progredirati ka bubrežnoj insuficijenciji.

Prognoza je dobra, jer bolest prolazi spontano i to postepeno u toku 1-2 meseca. Hronični tok bolesti sa recidivima je redak.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, biopsije kože ili promene na drugim organima.

Lečenje


Lečenje je simptomatsko,nekada počinje plazmaferezom u cilju otklanjanja imunih kompleksa, a glikokortikoidi daju se samo kod ozbiljnih gastrointestinalnih promena. Kod izrazitijih abdominalne simptomatologije poželjna je poštedna dijeta,a bubrežnom obliku se pristupa kao glomerulonefritisu. U svim slučajevima potreban je odmor, ponalaženje i otklanjanje uzročnog faktora.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Marica 06.09.2023

  Poštovani, da li dugotrajno putovanja avionom (6h + 4 autom + 3h busom može biti uzrok pojave HSP bolesti kod dečaka od 8-godina?


 2. Jelica 03.05.2022

  Molim vas dali je moguce da mi dete po treci put dobije purpuru dali se moze otkriti od cega dolazi ta bolest i kako se ona uopste leci mnogo se plasim i bojim


 3. Aznaida Uglić 14.10.2015

  Interesuje me kako početi sa ishranom kada ima bolova u stomaku, ćerka mi boluje purpuru već tri nedelje i ima jake bolove, skoro nedelju dana je na infuziji, tek je poćela pomalo supu, mnogo bi mi značilo uputstvo o ishrani. Ima samo dvanaest godina i teško mi pada kada znam da ima bolove. Ako bi ste mogli da mi pošaljete na mejl uputstvo. Unapred zahvalna, zabrinuta majka!


 4. Dragana 21.01.2015

  Moj sin je prelezao HSP 07.08.2014. Bio je u bolnici, 4 dana nije imao krvavu stolicu i svi nalazi su mu bili uredni. Terpija je primijenjena morao je da miruje i da pazi na hranu. Brzo je proslo od tada nije imao nikakvih problema nismo isli ni nakakve kontrole osim kod svog pedijatra, pa me interesuje da li moze kasnije da se pojavi neki problem vezan za ovu bolest?


 5. minela 27.07.2013

  Moj sin sa 2, 5god. Je prvi put prelezao hsp. To je bilo 2012god. U februaru. Tacno nakon godinu dana u februaru 2013 ponovo se vratilo bez ikakvih posljedica. Imao je sve iste simptome kao prvi put, oteknuti zglobovi na nogama povisenu tj. Temp. , popucani kapilari po tjelu, bolovi u stomaku, stolicu nije imao 10dana na kraju su ga klistirali. . . . Pored svega toga ima i hronicni bronhitis. Interesuje me da li ce to ponavljanje vise trajati. Jako mi je tesko i razmisljati o tome a veoma se plasim jer jako malo znaju o tome doktori koji su ga lijecili


 6. Krsto 22.10.2012

  Naš sin je preležao purpuru, bili smo u bolnici 20 dana, na sreću nije bilo krvarenja i sa bubrezima je sve bilo u redu. S obzirom da je tada imao manje od 2. 5 godine, jako smo se potresli, ali eto zahvaljujući lekarima i njegovom držanju, pregurali smo i to. Morao je da miruje i propisana mu je eliminaciona dijeta, a od lekova je dobijao urbazon intravenski, da bi nakon druge nedelje presli na pronizon koji je postepeno smanjivan i nakon 4 meseca isključen, takođe pio je i 1/8 ranisana. Nije bilo ponavljanja simptoma. Na odeljenju sa njim ležala su još dva pacijenta, dečak i devojčica, ni kod njih nije bilo promena na bubrezima ni krvarenja u crevima. A ni recidiva. Tokom sledecih godinu dana radili smo periodično analize mokraće i stolice na okultno krvarenje, a na kontrolu smo isli kod dezurnog pedijatra, nakon što je specijalista imunolog procenio da ne moramo više kod njega dolaziti- oko 4 meseca po pojavi prvih siptoma.


 7. mile 11.12.2011

  Mozete da mi kazete kako se lecu henoch-schonlein purpura samo do molivas ako hocete dami salete na e-mail hitno mije molivas


 8. Lela 21.09.2011

  Moje dete trentno ima henoch-schenlein-ovu purpuru. Nema proteina u urinu. Na strogoj dijeti je bez mlecnih proizvoda, bez jaja, bez crvenog voca (jagode, maline, sljive, kupine, bobica, gorzdje. . . .) i crvenog povrca (paprika, paradajz, cvekla) . Limun i citrusi, zatim mahunarke i svi konzervansi su zabranjeni, pa tako suhomesnati prizvodi, kao i svi proizvodi koji sadrze limunsku kiselinu (kupovni sokovi i marmelade) . Pravimo pite od kora od bundeve, jabuke, sa sirom. . . Sme da jede kukuruz secerac, palentu, pirinac, krpompi. Zabranjena je svinjska mast, riba i svinjsko meso. Ostale vrste mesa sme. Grickalice, kikiriki, bombone, svi slatkisi su zabranjeni. Od voca sme samo jabuke, kruske, breskve i banane. To se zove "eliminaciona dijeta". Savetovano je strogo mirovanje. Ima poboljsanja vec nakon uvodjenja dijete i mirovanja.


 9. Izgubljena ljubav 05.05.2011

  Od ove bolesti je umro moj momak. Decko koji nikada nije ni grip bolovao, izuzetno jak i zdrav, naglo se razbolio. Postojali su svi navedeni simptomi, sem pucanja koznih kapilara. Na tijelu nije imao nikakvih znakova oboljenja. Nakon velikih muka i borbe u bolnicama, poceo se oporavljati. Lijecen je plazmaferezom, kortikosteroidima i ko zna cim jos. Dva mjeseca je bio hospitalizovan ali smo se iznenadili kako su ga brzo otpustili kuci. Dobio je kesu lijekova i receno mu da dodje na kontrolu za tri nedelje. Kod kuce se osjecao dobro ukupno 4 dana, nakon cega se stanje naglo pocelo pogorsavati. Ponovo su poceli pucati krvni sudovi, da bi preminuo od pucanja vene u plucima. Naglo je iskrvario, ni transfuzija mu nije pomagala. Otisao je na nebo u dvadeset trecoj godini zivota. . . Pa neka mi neko kaze ima li u ovom svijetu ista normalno?! Pozdrav


 10. Vera 21.04.2010

  Moje dete ima isto hsp ali nismo dobili nikakvu terapiju samo savet mirovanje i dijeta mozete nam reci kakvu ste terapiju koristili.


 11. mama 19.03.2010

  Hsp je prelezalo moje dete pre godinu dana. Bilo je i protenourije i hemato urije bili smo u bolnici tri meseca ali sve je sad za nama. Sedam meseci je koristilo propisanu terapiju, vec devet meseci nema terapiju idemo na redovne kontrole i sve je u redu. Pacijentima sa hsp treeba ogromno strpljenje


 12. Predrag Krstic 02.12.2009

  Prelezao, ima recidiva. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde