Adisonova bolest

Uzrok bolesti


Najčešći etiološki faktori su tuberkuloza i tzv. primarna atrofija kore nadbubrega, koja predstavlja autoimuni proces. Ređi etiološki faktori su gljivične infekcije, hemohromatoza, amiloidoza, leukemične infiltracije i bilateralne metastaze malignih tumora, vaskularne tromboze, obostrana suprarenalektomija.

Klinička slika


Zbog difuznog razaranja nadbubrežnih žlezda dolazi do nedostatka sve tri grupe hormona koji se luče u kori (glikokortikoidi, mineralokortikoidi i nadbubrežni androgeni), što dovodi do odgovarajuće kliničke simptomatologije. Početak je najčešće postepen, gotovo neprimetan. Mrka pigmentacija zahvata kožu i vidljive sluzokože, počinje na otkrivenim delovima kože, na mestima koja su inače jače pigmentisana (mamile, linea alba, ožiljci). Tipičan je izgled šaka-dorzalna strana je jako pigmentisana, posebno u predelu zglobova, a palmarna strana je pošteđena. Postoji pigmentacija i na sluzokoži usne duplje, na konjunktivama i na sluzokoži anogenitalne regije. Ostali simptomi su astenija, opšta slabost, nemoć i izuzetno brzo zamaranje, hipotenzija (snišen krvni pritisak), digestivni poremećaji-gubitak apetita, muka, povraćanje, prolivi i nekarakteristični bolovi u trbuhu, osećaj žeđi, potreba za uzimanjem soli i slanih jela, bolovi i grčevi u mišićima i zglobovima, hipoglikemične krize, i kod žena često pajava amenoreje.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike i dopunskih dijagnostičkih postupaka.Određuje se nivo hormona u plazmi, radi se pregled mokraće, pregled elektrolita u serumu, krvna slika, određivanje glikemije.

Lečenje


Sprovodi se doživotna supstitucijska terapija. Najvažnije je nadoknaditi manjak glikokortikoida, što se postiže davanjem kortizona ili hidrokortizona. Hranom se unose povećane količine soli i ugljenih hidrata. Od izuzetnog je značaja činjenica da su potrebne znatno veće doze kortizola za vreme svake infekcije, hirurške intervencije, traume i stresa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Jadranka 30.11.2020

  Ima vec pet godina imam Adisona ali lečim ga i bolje se osećam. 


 2. Jasmina 22.05.2012

  Bolujem od adisona 21 godinu. Nažalost doktor koji je otkrio i lečio me je, umro je prosle godine. Otišla sam kod drugog doktora ali to više nije to. Smanjila mi je kortizon tablete i još ostale koje pijem bez obzira što sam joj pokazala svu dokumentaciju, neobazirujući se. Trenutno mi nije baš dobro no nemam gde osim da promenim doktora. Analize su mi ili na donjoj granici ili na gornjoj. Sa predhodnim dr sam imala jako dobru komunikaciju i cim se pojavim sa nalazima labaratorije odmah prepiše terapiju koja me osveži i osećam se bolje.


 3. Zorana 11.07.2011

  Imam 35 god, adison imam 4god, tamna mi je koza, padam u adisonske krize, ostecena mi jetra lasio hepatit, hasimoto tip hipotiroidne zlijezde, pijem hidrokortizon u 8h i 17h, letroh, i ursofal i silimarin za jetru i cintrolok za zeludac, nemogu ga se ugojom zasto, a 2007 sam imala 87kg i kukala sto sam se ugojila od kortikosteroida, sad zelim kilo da dobijem


 4. violeta cokic 07.04.2010

  Imam 35 godina i imam adisonovu bolest. Kod kog doktora se leciti s obzirom da tek kad sam zapala u adisonsku krizu videli su da imam adisonovu bolest. Obijala sam vrata doktora dok nisam dosla do doktorke mirjane sumarac koja je po mom izgledu u roku od pola minuta rekla, ja sam sigurna da vi imate adisonovu bolest. A kad odete kod lekara opste prakse sa visokom temperaturom gleda me kao da hoce da me pita a sta je to


 5. andonov ljupco 18.10.2009

  Imam sina koji boluje od adisonove bolesti. Ima 27 godina, neozenjen. Zasto prima testosteron ima li nekoj da mi odgovori.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde