Sunčanica - sve informacije

Sunčanica je akutno oštećenje mozga izazvano sunčevim zračenjem. Izloženost glave suncu bez kape i sl. dešava se samo u letnjem periodu kod izlaganja u vremenu najjačeg zračenja, od 11 do 16 časova. Nisu svi ljudi podjednako osetljivi na zračenje, čak to nije ni ista osoba u različitim uslovima. Razvoju encefalopatije (blag edem mozga) podložne su labilne osobe, posle bolesti i povrede, osobe u alkoholisanom stanju, ćelave osobe itd.

Klinička slika

Posle latentnog perioda koji traje 6-12 časova (može i nešto duže) javlja se ošamućenost, glavobolja, mlitavost, crvenilo lica, muka, povraćanje koje ne donosi olakšanje. Kasnije se javlja nesvestica, halucinacije, nekada i grčevi, ukočen vrat. Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje može završiti dugotrajnom nesvesticom, a na kraju i komom i smrću.

Kako reagovati

Ako je povređeni i dalje izložen suncu, preneti ga u hlad, osloboditi od suvišne odeće i rashlađivati. U svim slučajevim stavljati hladne obloge na čelo i na glavu, a preporučuje se i stavljanje kese sa ledom. Ako je povređeni pri svesti, dati hladne napitke. Telesnu temperaturu treba stalno kontrolisati, sa hlađenjem se može prestati tek kada se telesna temperatura vrati u normalu, odnosno kada padne ispod 38°C.

Reakcija lekara

Protiv glavobolje može se dati u mišić analgetik u kombinaciji sa antiemetikom. Dati u mišić kortikosteroid. Ako je povređeni u komi staviti ga na bok (koma položaj). Bolesnika što pre transportovati u bolnicu, gde se daje infuzija manitola.

Posle sunčanice se obično javljaju: glavobolja koja može potrajati danima, preostljivost na zvučne i vizuelne nadražaje, šum u ušima, razdražljivost i opšte nezadovoljstvo. Bolesnik se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnom okruženju bez televizora i kompjutera.

Prevencija

Sunčanicu možete izbeći ukoliko koristite dobru zaštitu za glavu. Nabavite slamnati šešir širokog oboda koji će vas štititi od direktnog uticaja sunca. Ukoliko na suncu boravite duže vreme (na primer za vreme poljskih radova ili na jedrilici) redovno rashlađujete kosu, glavu i potiljak vodom. Pijte puno hladne tečnosti kako biste rashladili telo iznutra - i odmarajte se dovoljno.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa sunčanicom.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde