Traumatsko iščašenje čašice kolena (Luxatio patellae traumatica)

Traumatsko iščašenje čašice kolena nastaje najčešće pri snažnoj i nagloj kontrakciji četvoroglavog mišića natkolenice u trenutku kada je koleno savijeno.


Klinička slika

Čašica se luksira upolje pri čemu dolazi do cepanja njenog medijalnog retinakuluma. U kliničkoj slici dominira jak bol i otok kolenog zgloba. Čašica se palpira slobodna, supkutano (potkožno) na spoljašnjoj ivici kondila butne kosti.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimkom kolena u dva pravca.


Lečenje

Lečenje podrazumeva hitnu repoziciju luksirane čašice. Nakon toga noga se imobiliše natkolenim gipsom u trajanju od tri nedelje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Aleksandar 19.07.2020

  Pre 9 dana mi se desilo da sam dobio jak udarac u casicu i usledilo je iscasenje, bio sam kod doktora stavljen mi je gips koji nosim, zanima me da li bih mogao nastaviti trenirati i igrati fudbal posle oporavka kolena,da li cu snositi neke posledice?


 2. S 03.07.2020

  Iščašila sam koleno četiri puta, jednom levu i tri puta na desnu nogu. Prvi put sam išla sam u bolnicu i stavili su mi paletu i nosila sam je nedelju dana, dva puta se vratilo samo od sebe, a jedan put sam ga vratila svojom rukom. Normalno je da ne možete saviti koleno, evo dva dana otkad sam ga iščašila i mogu da hodam. Potrebno je samo malo raditi vežbe i oporavak će biti brz. Nema potrebe ležati u gipsu ne znam ni ja koliko. Kupite steznik za koleno, držaće vam čašicu i lakše će vam biti da hodate.


 3. Marjan Dankovic 25.05.2013

  Iscasio sam casicu i stavili su mi gipsanu sipku i zanima me koliko dugo dugo treba da nosim taj gips? I sta posle toga da radim?


 4. dragana 15.05.2013

  Dijagnoza mi je luxatio patellae, nosila sam longetu 9 dana, nakon koje mi je stavljen gips (cela noga) . Na kontrolnom pregledu posle 3 nedelje imobilizovane noge, dr mi kaze da nosim gips jos 3 nedlje i da bacim stake i da se oslanjam na nogu. Da li je za ovu vrstu povrede zaista potrebno bit i6 nedelja u gipsu, i koliko ce mi vremena posle skidanja gipsa trebati da se vratim u normalu. Hvala


 5. Stanimir 19.12.2011

  Postovani,
  desilo mi se iscasenje casice u subotu, danas sam bio kod lekara i hteli su da mi stave meniskus sinu, da li je neophodno posto se ja bavim profesionalno sportom i da li smem da se izlazem fizickoj aktivnosti, makar minimalnoj, tipa vijaca i trcanje??!!
  Hvala unapred


 6. Milos 03.01.2011

  Patim od ucestale dislokacije kolena, oba, cesto pri bavljenju sportom. . . Neretko se desava da ti bilo kakav jaci trzaj ili nepovoljan polozaj noge pri savijanju kolena moze izazvati dislokaciju. Kod mene je praceno umerenim bolom i jednom sam bio samo imobilisan, ja desilo se vec 1o puta, 5 na jedjom, 5 na drugom. Vracanje casice mi ortoped vrsi fizicki, bez preterane primene sile, sto ne boli toliko i kao imobilizator stavlja zavoj. Oporavak traje 5-7 dana, posle cega vec moze da se normalno hoda, uz povremen bol koji se povuce nakon 30 dana.


 7. Marko 09.09.2009

  Nosim imobilizator 2 nedelje, prilikom tuširanja ga skidam, ali nogu ne mogu da savijem uopšte. Moj ortoped kaže da je to u redu, a mene interesuje kako ide tok oporavka? Hvala


 8. Borko 24.08.2009

  Jel mozete da mi kazete koji je najbolji tok oporavka nakon skidanja gipsa? Hvala puno unapred.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde