Prelomi oba prstena karlice-multipli prelomi

Prelomi oba prstena karlice dovode do značajnog oštećenja stabilnosti karličnog prstena i nastaju bitne dislokacije cele polovine karlice. Prelomna linija napred može da ide kroz pubične kosti ili simfizu, a nazad kroz sakroilijačni zglob, sakrum ili ilijačnu kost.


Uzrok nastanka

Ovakve povrede nastaju najčešće u saobraćajnim nesrećama i prilikom pada.


Klinička slika

Kliničkom slikom dominira traumatski šok. Povređeni odaje utisak veoma teškog bolesnika. Bolovi u karličnom pojasu su izuzetno jaki i pojačavaju se na palpaciju. Pri palpiranju karlice u predelu krista ilijačnih kostiju oseća se otvaranje karličnog prstena. Moguće su i povrede unutrašnjih organa.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimcima karlice.


Lečenje

Cilj lečenja je da se spreči deformacija karličnog prstena. Ukoliko nema većeg pomeranja fragmenata lečenje je neoperativno skeletnom trakcijom na povređenoj strani i stavljanjem povređene karlice u pojas (ljuljašku) da se karlični prsten ne bi otvarao. Operativno lečenje podrazumeva repoziciju dislokacije, kao i plasiranje spoljnog fiksatora radi njenog održavanja. Kod preloma i iščašenja zadnjeg dela prstena primenjuje se unutrašnja fiksacija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde