Prelomi navikularne kosti (Fractura ossis navicularis)

Prelomi navikularne kosti su najčešći od svih preloma kostiju ručja i sreću se u oko 85% slučajeva.


Uzrok nastanka

Prelomi navikularne kosti nastaju padom na otvorenu šaku ili pri snažnom udaru pesnicom.


Klinička slika

Prelom se manifestuje otokom i bolom u predelu ručja. Bol se pojačava pri palpaciji. Naročito je bolan pokret dorzalne fleksije šake. Povređena osoba ne može da stegne šaku u potpunosti.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskog snimka u dva pravca i specijalnog polukosog snimka za navikularnu kost pod uglom od 45 stepeni.


Lečenje

Lečenje podrazumeva gipsanu imobilizaciju narednih šest nedelja, posle čega se započinje sa fizikalnom terapijom. Ukoliko prelom nije zarastao, nastavlja se sa gipsanom imobilizacijom još dva meseca. Ukoliko ni nakon toga ne dođe do zarastanja, prelom se leči operativno, osteosintezom i osteoplastikom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. enis 13.01.2022

  ljudi ima ko da mi obijasni udario sam u nesto tvrdo inavikularna kost prsta 4 nosio sam gips i nije mi zarasla kost i rekli su mi da moram na operaciju sto da radim moze li da se lijeci nekako drugo ili samo operacijom


 2. Zvezdana Sudar 22.03.2020

  Molim vas treba mi savet,u decembru mi je dijagnostikovan fractura ossis navicularis scgafoidis.Nosila sam troprsti gips tri nedelje Potom mi je skinut.Posle dva dana mi je vraćena konfeta na 10 dana .Upućena sam onda na fizikalnu terapiju 15 dana.Međutim ja neosećam neko poboljšanje.Bolovi su prisutni još uvek,ne mogu skroz da savijen prste i srednji i domali prst ne mogu da razdvojim..


 3. Jelisaveta 17.09.2016

  Ja sam ruku polomila na treningu, treniram rukomet. Osećala sam bol u šaci, ali nisam mnogo obraćala pažnju. Posle nedelju dana se bol povećao i nisam mogla da pisem u školi. Rekla sam majci, i ona me je odmah sutra dan odvela kod lekara da snimim ruku. Doktor je rekao da mi je naprsla navikularna kost i poslali me kod ortopeda. Stavljen mi je gips. Gips sam nosila prvo 2 nedelje. Kada su prosle te dve nedelje ja sam ponovo otisla na kontrolu i rekli mi da kost nije zarasla, onda su mi ponovo stavili gips gde sam ga nosila 4 nedelje. I posle tih 4 nedelje mi nije zarasla kost. Gips mi je ponovo stavljen. Rečeno mi je da ukoliko ne zaraste kost moraću na operaciju u Banjicu. Posle 4 meseca nošenja gipsa su mi rekli a je kost zarasla, ai da moram da pazim i dalje. Nisam trenirala devet meseci. Kada sam zavrsila i sa terapijama počela sam ponovo da treniram. Kada mi je bio 5. trening, ruka je pocela ponovo da me boli. Jos uvek nisam otisla kod lekara, jer ne znam da li da idem. Imam 14 godina, sta da radim?


 4. Mica Manojlovic 29.12.2015

  Imam fracturu ossis navicularis (scaphoidis) manus l dex in obs. Nosim gips 4 dana, ali su mi prsti otekli i deoispod njih i pomodreli. Ne boli me jako. Sta da radim, da li je to normalna pojava.


 5. goran 25.09.2013

  Slicna situacija mi se desila kao lazaru, povredio sam ruku na fudbalu, i nisam dva meseca otisao kod lekara. Bolelo me je pomalo u medjuvremenu, ali nisam mnogo obracao paznju na to. Posle ta dva meseca bol se pojacao i pokreti sake su se ogranicili. Otisao sam na banjicu, snimio i ispostavilo se da je napukla kost sake. Uradjena mi je operacija, skinuli su mi deo kosti sa lakta i " nalepili" na navikularnu kost. 3 meseca sam nosio gips, yatim jos 2 meseca terapije, i sad posle 10 meseci od operacije, ruka mi je sve bolja. . . Nije kao sto je bila, to mi je i doktor rekao, npr. Nemam pun obim pokreta ali sve je jaca, opet sam se vratio u teretanu i poceo sve vise da je opterecujem. To je za mene veliki uspeh s obzirom da mesec dana nakon skidanja gipsa nisam bio u stanju kasiku da podignem: d. . . Tako da samo budite strplivi, idite na terapije i bice nekih poboljsanja; ) pozdrav


 6. Fisherman 17.02.2013

  Pre oko 15 meseci povredio sam saku. . . Kod ortopeda sam se pojavio 5-6 dana od dana povrede. Napravili smo snimak sake i doktor je sumnjao da je navikularna kost naprsla (fractura ossis navicularis) ali nije bio siguran koliko sam primetio. . . Ceo nas razgovor je protekao je u sali i na kraju su mi na ruku stavili gips, tj. Do lakta. Nisam bio lenj, posle 4-5 dana ja sam skinem gips (iz samo meni poznatih razloga. . . Prodje mozda 10- tak dana i ja ponovo odem kod ortopoda jer sam osetio malo intezivniji bol u saci, tacnije pokreti sake su mi se ogranicili. Doktor se blago nasmejao i stavi mi gips ponovo i rekao mi je da se uozbiljim i da je navikularna kost mnogo bitna u saci!!! Na kraju sam tako stavljao gips i sam skidao (iz samo meni poznatih razloga) 3 ili 4 puta. Na kraju kada bi se sve sabralo nosio sam gips nekih 20-tak dana. +zasto sam tako postupio? -kada god sam otisao kod ortopeda sve je bilo u nekoj zurbi, nema se vremena za neko objasnjenje sve "nesto sa nogu". . . Uvek dobijem informaciju, "pa na snimku se ne vidi da je pukla ali ni da je napukla. . . Ali se ipak sumnja. . . " ali ja sam posteno bio neozbiljan, nema govora! +moj savet!!! Da bi bili nacisto, da se ne bi sumnjalo (kao u ovom mom slucaju, jeste/nije naprsla, ne vidi se jasno) u rendgenske snimke, ako ste u mogucnosti bilo kako da uradite snimak "magnetnom rezonancom" i da sve bude jasno! Ja sam se "setio" da uradim snimak magnetnom rezonancom posle godinu dana: d i na banjici su mi hitno zakazali operaciju. . . Sa snimaka na banjici su mi procitali mogucu nekrozu (odumiranje) navikularne kosti. . . . . . . . Evo upravo vam ovo pisem sa klinike, iz razloga ne bi li se neko malo informisao i da ne postupi kao ja!!! Pisacu vam posle operacije, sa detaljnim izvestajem sta je i kako je proteklo. . .


 7. lazar05 13.04.2012

  Ja sam u junu prosle godine pao na fudbalu na desnu ruku, napukla mi je bila navikularna kost i to nisam znao sve dok nisam snimio u septembru zato sto mi doktor nije odmah dao uput za snimanje, kad sam snimio na banjici su mi rekli da moram da oprisem i da se jos pojavila cista. . . Sa lakta su mi vadili parce kosti koju su valjda ubacili u zglob, posle operacije sam nosio longetu 2 nedelje posle toga su mi skinuli konce i sad nosim plasticni gips, njega treba da nosim jos 9 nedelja. . Nadam se da ce biti sve redu. . .


 8. Panter 02.04.2012

  Pre desetak dana sam polomio navikularnu kost sake. Posle snimka stavljen mi je gips koji treba da nosim narednih mesec dana. Zanimaju me posledice i koliko se nosi gips a sta je nakon toga?


 9. Igor 23.12.2010

  Ja sam slomio ovu kost pre 6 meseci. . . Nosio sam gips skoro 5 meseci i tek sad sam poceo sa fizikalnom terapijom, jer je kost tek pocela da mi zarasta. . . Ne mogu zglob da podignem na gore jer osecam jak bol. . . Tako da ako ima ko gori nek se javi: ) ) )


 10. Aleksandar 20.07.2009

  Pri padu sam se oslonio na desnu ruku svom tezinom ali po dolasku kuci i sutradan otoka nije bilo. 90% stvari rukom mogu da radim, cak i da se oslonim na saku gde osecam bol ali sa dorzalne strane sake odmah sam hladio i krenuo sa fastum gelom. Prakticno problem imam sa palmarnom fleksijom a ne sa dorzalnom. Otoka nije bilo, i imam pun stisak sake bez problema i bolova. Da li se osloniti samo na fastum gel?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde